Pierogowa micha ze szpinakiem i grzybami


Pierogowa zielona micha pierogów!, z moim ulubionym szpinakiem :). Jako, że moja rodzinka nie przepada za szpinakiem tak bardzo jak ja, muszę wykazać się pomysłowością żeby przemycić pewne składniki. W zamrażarce czekały grzyby z jesiennych wypraw do lasu, więc powstały pierogi z borowikami i szpinakiem...pycha!


Ciasto na pierogi:
 
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2-3 łyżki oleju
  • gorąca woda, taka jaką jesteśmy w stanie wytrzymać przy wyrabianiu

1. Przesiej mąkę na stolnicę, dodaj sól, olej i tyle wody ile zabierze ciasto. Z cienko rozwałkowanego ciasta formujemy pierogi. 

2. Wodę na pierogi lekko solimy, dodajemy 2-3 łyżki oleju, można też dodać majeranek, aby były bardziej aromatyczne. W zależności od grubości ciasta, po wypłynięciu gotujemy 3-5 minut.



Farsz grzybowo- szpinakowy:

  • 30 dag świeżych lub mrożonych grzybów, u mnie borowiki i kozaki
  • 20 dag świeżego szpinaku
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • oliwa
  • sól
  • pieprz
  • 2-3 łyżki bułki tartej
  • majeranek
  • bazylia 

1. Rozgrzać oliwę na patelni i wrzucić pokrojone grzyby, obsmażyć. Drobno posiekać cebulę i czosnek, dodać do grzybów i dalej smażyć. Kiedy cebula i grzyby ładnie się przyrumienią dodać liście szpinaku, dodać sól, pieprz oraz zioła, chwilkę smażyć, odstawić, wsypać bułkę tartą, wymieszać i farsz gotowy. 

2. Farszem nadziewać pierogi. Gotowe pierogi można okrasić tłuszczem i cebulą.



1 komentarz :

  1. Domowe pierogi są takie przepyszne *.* Prezentują się wspaniale! Szkoda tylko, że pierogi są takie pracochłonne :p

    OdpowiedzUsuń