Rolada z bitą śmietaną i galaretką



Pyszny deser....wystarczy zrobić biszkopt i ubić śmietanę :), potem należy zaparzyć dobrą kawę i rozkoszować się czasem tylko dla siebie....Wyśmienite gatunki kawy znajdziecie na stronie Skworca.

Składniki na 1 roladę, biszkopt:
  • 6 jajek
  • 6 łyżek cukru
  • 6 łyżek mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Jajka z cukrem ubić na parze, zestawić i dalej ubijać aż masa stanie się puszysta. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Wlać masę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w rozgrzanym do 200C piekarniku, przez ok 20 minut. Gorący biszkopt zsunąć i zwinąć w rulon. 


Masa śmietankowa:
  • 330-350 ml śmietany kremówki
  • 1-2 łyżki śmietany kremówki
  • 2-3 łyżeczki żelatyny na ok.1/4 szk wody
  • 1/2  galaretki
Galaretkę przygotować wg. przepisu. Gdy stężeje pokroić w kostkę. Śmietanę ubić z cukrem i dodać letnią żelatynę. Wystudzony biszkopt delikatnie rozwinąć, posmarować masą śmietanową i nałożyć galaretkę. Ponownie zwinąć w rulon i posypać cukrem pudrem.




0 komentarze :