Na oczyszczanie organizmu zawsze jest dobry czas, a wiosna to wręcz idealna pora roku aby do codziennej diety dodać zdrowe pieczywo. Chleb na mące ryżowej i mielonych migdałach z dużą ilością ziaren i melasą. Podarujcie sobie zdrowy prezent!. Wszystkie składniki do tego chleba możecie kupić na stronie www.Skworcu.com.pl .
Składniki na jeden bochenek w foremce keksowej:
- 20 dag mąki ryżowej
- 10 dag słonecznika
- 10 dag siemienia lnianego
- 7 dag migdałów
- 2 łyżki nasion chia
- 5 dag żurawiny
- 2 łyżki ostropestu plamistego
- 2 duże łyżki melasy
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- opakowanie suchych drożdży
- 1 łyżeczka soli
- 350 ml wody
Migdały mielimy dwukrotnie w maszynce, aby wyszła z nich gruba mąka. Przygotowujemy suche składniki w dużej misce. Wodę łączymy z melasą i olejem, dodajemy do wymieszanych suchych składników. Dokładnie mieszamy drewnianą łyżką, ciasto zostawiamy w misce i odstawiamy ja na ok 1 godzinę, następnie przekładamy do foremki na odstawiamy na 40 minut. Piekarnik rozgrzewamy do 200 C i pieczemy przez pół godziny, następnie obniżamy tem. do 180 C i pieczemy jeszcze pół godziny. upieczony bochenek studzimy na kuchennej kratce. Chleb sam w sobie jest pyszny i na tyle treściwy, że nie potrzebuje żadnych dodatków, najlepiej smakuje ,,solo,, :). Jeśli macie ochotę na wiosenną dietę zajrzyjcie do tej książki http://bit.ly/Oo6J5p.
0 komentarze :