Detox z ziarnami, gruszką i syropem klonowym.

Wiosenny detox!, chleb bez mąki pszennej za to z różnorodnością nasion, pychota :). Po nasiona i bakalie wybierzcie się do Owocowego Raju.

Składniki:
  • 20 dag mąki kukurydzianej
  • 7 dag otrębów żytnich z zarodkami
  • 2 łyżki nasion chia
  • 2 łyżki ostropestu plamistego
  • 5 dag pestek dyni
  • 10 dag siemienia lnianego
  • 2 łyżki błonnika
  • 10 dag gruszki kandyzowanej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka suszonych drożdży
  • 5 łyżek syropu klonowego
  • 350 ml wody 


1. Przygotowujemy suche składniki w dużej misce. 
2. Wodę łączymy z syropem klonowym, dodajemy do wymieszanych suchych składników. Gruszki drobno kroimy, dokładnie mieszamy drewnianą łyżką. Ciasto zostawiamy w misce i odstawiamy je na ok 1 godzinę, następnie przekładamy do foremki i odstawiamy na 40 minut.
3. Piekarnik rozgrzewamy do 200 C i pieczemy przez pół godziny, następnie obniżamy tem. do 180 C i pieczemy jeszcze pół godziny. Upieczony bochenek studzimy na kuchennej kratce. 



1 komentarz :