Jako, że jestem zapalonym grzybiarzem, to zapewne w tym sezonie pojawi się wiele ciekawych propozycji na to jak ,, ugryźć ,, leśnego grzyba. Samo suszenie i marynowanie to dla mnie trochę mało :), więc będę tworzyć nowości i pokazywać te już przetestowane przepisy, oto jeden z nich...czyli leśny gulasz .....
Składniki dla 4-5 osób:
- 50 dag grzybów leśnych, (prawdziwek, kozak, maślak, podgrzybek, ceglastopory )
- 60-70 dag schabu bez kości
- 2 cebule
- 2-3 łyżki kwaśnej śmietany
- 2-3 łyżki mąki
- 1/2 łyżeczki bazylii
- pieprz
- sól
- oliwa lub smalec
- ok. 2 szklanki bulionu, lub woda z kostką rosołową
1.W dużym rondlu rozgrzewamy tłuszcz. Schab kroimy na podłużne cienkie paski, obsmażamy na złoty kolor, delikatnie solimy, zalewamy bulionem i dusimy prawie do miękkości.
2. Na dużej patelni smażymy drobno pokrojoną cebulę, kiedy jest usmażona na złoto dodajemy ją do duszącego się schabu, a na patelnie trafiają pokrojone w cienkie paseczki grzyby. Uzupełniamy tłuszcz tak, aby grzyby nie przywierały do patelni. Gotowe grzyby dodajemy do rondla z mięsem.
3. Połączone składniki dobrze doprawiamy solą i pieprzem , ja lubię też dosypać 1/2 łyżeczki bazylii, daje piękny aromat. Mieszamy śmietanę z mąką i mieszamy z resztą gulaszu. Pyszny z pieczywem, młodymi ziemniaczkami lub z gotowanym kalafiorem . Można też go przygotować w kociołku przy ognisku, smakuje wyśmienicie.
Uwielbiam leśne grzyby jeść, le nie lubię (i nie umiem zbierać). Bardzo chętnie "przygarnęłabym" taką miseczkę gulaszu :)
OdpowiedzUsuńZapraszam :-)... na miseczkę gulaszu :-)
UsuńWow ... pysznie !!!! Wygląda niebiańsko ... przygarnęłabym i ja miseczkę !
OdpowiedzUsuńZrobimy kociołek gulaszu to wystarczy dla wszystkich :-)
Usuń