Nowy nabytek, aronia i jabłka z których powstały pyszne soki. Aby złamać goryczkę aronii warto ją przemrozić dwa dni w zamrażalniku, ja dodatkowo, aby jej cierpkość nie odstraszyła moich dzieci dodałam do soku jabłka. Sok został wyciśnięty w najprostszy sposób, czyli przy pomocy sokownika.
Składniki:
- 1 kg cukru na 1 litr soku, cukier dokładany do soku nie do owoców, można dodać mniej cukru
- Na 5 kg aronii można dodać 2-3 kg jabłek, lub w stosunku 5 kg aronii i 5 kg jabłek, sok wyjdzie delikatniejszy w smaku.
Aronia pochodzi z Ameryki północnej, w Polsce bardzo dobrze rośnie i owocuje. Jest antidotum na nasze współczesne środowisko i choroby cywilizacyjne min. na nowotwory, miażdżycę, nadciśnienie. Aronia jest bogata w witaminy C, PP, B2, E, B9 (czyli kwas foliowy). Duża ilość antyutleniaczy zawarta w tym małym niepozornym owocu chroni nasz organizm przed szeregiem chorób, a mikroelementy takie jak molibden, mangan, bor, jod, żelazo, miedź oraz wapń dostarczane codziennie w szklance soku podnoszą naszą odporność i dodają nam sił i zdrowia każdego dnia!. Aronia ma działanie obniżające ciśnienie krwi, więc trzeba ją dawkować rozsądnie, zwłaszcza u osób, które mają niskie ciśnienie!. Zasada jest prosta: wszystko z umiarem i zdrowym rozsądkiem!
na zimę idealny! :)
OdpowiedzUsuń