Jabłecznik z Łąckich jabłek



Kocham jabłeczniki w każdym wydaniu!, nasze Polskie jabłka są pyszne i bardzo zdrowo, sięgajmy po nie każdego dnia!



Składniki na ciasto,  tortownica o średnicy 28 cm :
  •     3 szklanki maki
  •     22 dag margaryny
  •     3/4 szk cukru
  •     1/2 kostki smalcu
  •     1 jajo
  •     2 łyżeczki proszku do pieczenia
  •     cukier waniliowy

1. Cukier zmiksować z jajkiem w małej miseczce. Do większej miski wsypać mąkę, włożyć margarynę, smalec, proszek do pieczenia. Wlać zmiksowane jajko z cukrem.
2. Potem podzielić ciasto na 3/4 i 1/3. Większą częścią ciasta wykładamy dno i boki tortownicy. Następnie włożyć na ciasto podsmażone jabłka. Na wierzch zetrzeć pozostałe ciasto i piec na złoty kolor przez ok 40-45 minut w tem. 180 C.






Masa jabłkowa:
  •     2 kg jabłek z Łąckich sadów
  •     2 łyżeczki cynamonu
  •     8 łyżki wody
  •     cukier do smaku

Po cynamon i inne przyprawy warto zajrzeć na www.Skworcu.com.pl

1. Jabłka obieramy, dzielimy na ćwiartki. Dusimy w rondlu z cynamonem podlewając wodą. Pod koniec smażenia jabłek dodajemy cukier jeśli jest taka potrzeba. Jabłka mało kiedy wymagają dosładzania, kwaskowate smakują wybornie. 



Jabłko z cynamonem 2014

1 komentarz :