Krokiety z czerwonej soczewicy




Wegetariańskie pyszne chrupiące kotleciki z czerwonej soczewicy!. Zdrowe i bardzo łatwe do przygotowania.

Składniki;

  • 1 i 1/2 szk czerwonej soczewicy
  • 1 zielona papryka drobno pokrojona
  • 1 czerwona cebula  drobno pokrojona
  • 2 ząbki czosnku rozgniecione
  • 1 łyżeczka garammasala
  • 1 łyżeczki sproszkowanego chili
  • 1 łyżeczka zmielonego kminku
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 2 łyżki  stołowe posiekanych, niesolonych orzechów ziemnych
  • 2 i 1/2 szk wody
  • 1 jajko
  • 3 łyżki stołowe mąki pszennej
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 4 łyżki stołowe oleju
  • Sól
  • pieprz
    Zielona sałata i zioła do podania

9 pierwszych składników włożyć do garnka,  zalać wodą i doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować przez 30min, mieszając od czasu do czasu. Zdjąć z ognia, ostudzić, dodać jajko, doprawić solą i pieprzem. Posypać ręce mąką i z otrzymanej masy uformować 8 krokiecików. Na małym talerzu zmieszać mąkę, kurkumę i 1 łyżeczkę chili , obtoczyć krokiety. Smażyć  10 minut, obracając, aż krokiety będą chrupiące po obu stronach. Przełożyć na ciepłe talerze i podawać z zieloną sałatą i świeżymi  ziołami
.

Źródło ,,kuchnia wegetariańska ,,




0 komentarze :