Piernik z syropem klonowym i powidłami



Korzenny, aromatyczny, szybki piernik. Kruchy, a zarazem wilgotny od powideł śliwkowych. Mój przepis z syropem klonowym, ale Wy możecie dodać miodu lub złotego syropu, a jeśli macie melasę to smak będzie jeszcze bardziej intensywny.




Składniki na jedną keksówkę:

  • 1/2 kg mąki pszennej
  • 10 dag cukru kryształu
  • 1/2 szklanki syropu klonowego, ok 10 dag, można dodać miód
  • 2 łyżeczki kakao
  • 1 płaska łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1 płaska łyżeczka mielonych goździków
  • 2-3 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 10 dag roztopionego masła
  • 1/2 szklanki mocnego naparu z owocowej herbaty, np. dzika róża, grzaniec, malina, ja dodałam Hawajskiej owocowej 
  • 3 łyżki powideł śliwkowych
  • 4 jaja
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Przyprawy znajdziecie na stronie www.skworcu.com.pl 

Do dekoracji:
  • tabliczka czekolady
  • 3 łyżki mleka 

Do przełożenia:
  • słoik powideł śliwkowych



1. Do miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, goździki, sodę, sól, przyprawę do piernika, dokładnie wymieszać. 

2. Zaparzamy pół szklanki mocnej herbaty. W rondlu roztapiamy masło i łączymy z: 3 łyżkami powideł, syropem klonowym, naparem z herbaty, cukrem kryształem, mieszamy. Kiedy mieszanka lekko się ochłodzi wbijamy jaja. Łączymy mokre składniki z mieszanką z mąki, miksujemy na gładką masę.

3. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy masę piernikową. Piekarnik rozgrzewamy do 180 C i pieczemy przez 60-70 minut. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia.

4. Po wystudzeniu piernik kroimy wzdłuż  trzykrotnie i przekładamy powidłami śliwkowymi. Przełożony piernik polewamy czekoladą rozpuszczoną z mlekiem.


0 komentarze :