Bulionówka domowa warzywno - drobiowa



Zastanawiałam się jak pozbyć się z kuchni kostek rosołowych, a właściwie jak je mogę zastąpić. Przecież mogę zrobić swoje wydanie i to dużo zdrowsze niż sklepowe, moje kostki rosołowe, a właściwie bulionówki z lodówki. 

Składniki:


  • 2 ćwiartki z kurczaka, lub inna część drobiu z kością
  • 3 średnie marchewki
  • plaster selera
  • 2 ząbki czosnki
  • 1 cebula przypiekana nad ogniem
  • 1 por, tylko biała część
  • zielona natka pietruszki 
  • świeża bazylia
  • kilka ziaren pieprzu czarnego
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • liść laurowy
  • 1.5 łyżki soli gruboziarnistej morskiej lub Himalajskiej
  • woda

Przyprawy i dobrą sól znajdziecie na stronie www.Skworcu.com.pl





1. Nastawiamy wywar jak na rosół, gotujemy na małym ogniu ok. godziny, po tym czasie wyciągamy z wywaru mięso i dokładnie obieramy je z kości. Nadal gotujemy razem z obranym mięsem, woda powinna odparować do poziomu gotujących się składników.

2. Z odparowanego wywaru wyciągamy cebulę oraz ziarna pieprzu, ziela angielskiego i liść laurowy. Pozostałe składniki przekładamy do blendera i miksujemy na gładką masę. Masę bulionową ponownie przekładamy do rondla i jeśli jest potrzeba redukujemy wodę, aby masa stała się zwarta i gęsta, pod koniec dodajemy zieloną natkę pietruszki i świeże liście bazylii.

3. Do małego słoiczka przekładamy część bulionówki, którą zużyjemy w krótkim czasie i możemy ją przetrzymywać w lodówce do używania na bieżąco do zup i sosów. Pozostałą część pakujemy w folię do żywności w małych porcjach, układamy w pojemniku i przekładamy do zamrażalki. 


0 komentarze :