Ruskie bułki z makiem


Pluszki czyli Ruskie bułki widziałam już na innych blogach i zastanawiałam się dlaczego są tak popularne. Okazuje się, że są bardzo łatwe do przygotowania, a co najważniejsze dzięki dodatkowi majonezu do ciasta drożdżowego nie obsychają i są długo świeże. Zainspirowana przez forum Izbusha, postanowiłam je sama zrobić, chociaż przyznam, że przepis delikatnie zmodyfikowałam.


Składniki na 16 sztuk:


  • 60 dag mąki pszennej, używam typu 500
  • 3 kopiaste łyżki dobrego majonezu
  • 1 i 1/2 szklanki mleka
  • 5 dag roztopionego masła
  • 1 łyżeczka cukru kryształu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2,5 dag świeżych drożdży

Nadzienie:

1. Drożdże pokruszyć, dodać cukier i pół szklanki mleka, wymieszać i odstawić na 10-15 minut aby drożdże ruszyły. Mąkę przesiać do miski, dodać sól, roztopione i wystudzone masło, resztę mleka, wyrośnięty rozczyn i majonez. Wyrobić elastyczne i miękkie ciasto, odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę, aby podwoiło swoją objętość. Wyrośnięte ciasto lekko zagnieść i podzielić na 16 porcji.




2.  Każdą część ciasta cienko rozwałkować, posmarować roztopionym masłem i posypać suchym makiem.


3. Posmarowane i posypane makiem ciasto zwijamy w szczelny rulonik, przekrawamy w środku ostrym nożem, nie przecinamy boków do końca.



4. Końce ciasta przekładamy pod spód,  do środka i przeciągamy do góry, tak aby boki zetknęły się ze sobą w środku.


5. Tak przygotowane bułeczki układamy w odstępach na przygotowanych blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Bułeczki zostawiamy na 15 minut w ciepłym miejscu.



6. Piekarnik rozgrzewamy do 190 C, bułeczki pieczemy na złoty kolor przez ok. 20 minut.



0 komentarze :