Domowy sernik z jabłkami


Sernik w każdym wydaniu jest pyszny, jeśli połączyć go z jabłkiem z Polskich sadów to mamy duet idealny. 




Składniki na ciasto, tortownica o średnicy 28 cm:

Ciasto kruche:
  •     1 szklanka mąki pszennej
  •     7-8 dag margaryny, 1/3 opakowania
  •     4 łyżki cukru pudru
  •     1 łyżeczka proszku do pieczenia
  •     1 żółtko
  •     1 łyżka oleju


1. Wszystkie składniki łączymy ze sobą, staranie wyrabiamy. Ciasto odstawiamy minimum na 30 minut do lodówki. Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i spód wykładamy przygotowanym ciastem.





Masa serowa:

1 kg sera białego
12 dag masła lub margaryny
skórka otarta z całej cytryny
sok z połowy cytryny
1/2 szklanki kwaśnej śmietany
3 - 4 jabłka 
1 budyń waniliowy lub śmietankowy
cukier waniliowy 
25 dag cukru kryształu
5 jaj
3 łyżki kaszy manny

1. Masło rozpuszczany, dodajemy cukier i mieszamy, cukier rozpuści się częściowo, odstawiamy do przestudzenia. 

2. Wszystkie składniki oprócz jabłek umieszczamy w blenderze i miksujemy kilka minut, aż masa będzie zupełnie gładka. Na koniec dodajemy wystudzony tłuszcz z cukrem, łączymy dokładnie z masą serową. Jeśli nie macie blendera to wystarczy zwykły mikser z ostrą nakładka do rozdrabniania. Ewentualnie można pozostać przy tradycyjnym mieleniu sera w maszynce, ale z blenderem jest szybciej i wygodniej.
3. Do masy serowej ocieramy skórkę z całej cytryny, następnie wciskamy sok z połowy cytrusa, jabłka obieramy i kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy do reszty składników, mieszamy.  Gotową masę serową przelewamy na przygotowane ciasto. Piekarnik rozgrzewamy do 180 C i pieczemy sernik przez 120 minut. Po upieczeniu sernik odstawić do wystudzenia.




Karnawałowe Słodkości!

3 komentarze :