Sernik czarno biały z pianką


Sernik otulony dwoma warstwami ciemnego ciasta z pyszną aromantyczną wanilią i naturalnym kakao. Łatwy i szybki przepis, ser wiejski będzie najlepszy, ale jeśli użyjecie tego sklepowego też z pewnością będzie pyszny. Do masy dołożyłam kandyzowaną papaję, a całość schowana pod kokosową pierzynką.


Składniki na ciasto:
 
  • 3 szk mąki tortowej 
  • 1 szk cukru pudru
  • 5 żółtek
  • 25 dag margaryny
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
  • 1-2 łyżeczki mielonej wanilii, lub ziarenka wanilii z jednej laski

1. Szybko zagnieść ciasto, podzielić na 2 części i schłodzić w zamrażalniku przez ok 30-40 minut.

Składniki i dodatki do ciasta znajdziecie na stronie www.Skworcu.com.pl.





Masa serowa:
 
  • 1 kg sera, dwu krotnie mielony
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 3 żółtka
  • 6 łyżek wiórków kokosowych
  • 4 łyżki  roztopionego masła
  • 1 olejek cytrynowy lub migdałowy
  • 1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 10 dag kandyzowanej papji, żurawiny, mango lub moreli

1. Utrzeć żółtka z cukrem. Dodać ser, roztopione i wystudzone masło, mąkę z wiórkami kokosowymi oraz olejek, nadal ucierając. 

2. Na formę zetrzeć na tarce jedną część wystudzonego ciasta. Nałożyć równo masę serową, a na wierzch zetrzeć drugą część ciasta. 

3. Piec w tem.180C przez 1 godzinę. Po godzinie pieczenia na wierzch równo rozprowadzić masę z białek i kokosu, zapiekać razem ok. 10-15 minut, aż wierzch ładnie się zrumieni. 




Pianka:
 
  • 4 białka 
  • 5 łyżek cukru kryształu
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 5-7 dag wiórków kokosowych

1. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać mąkę oraz kokos, dobrze zmiksować.

2. Piankę wyłożyć na wierzch upieczonego sernika, włożyć ponownie do piekarnika na ok 15 min, aby wierzch ciasta ładnie się zarumienił.





2 komentarze :