Sernik otulony dwoma warstwami ciemnego ciasta z pyszną aromantyczną wanilią i naturalnym kakao. Łatwy i szybki przepis, ser wiejski będzie najlepszy, ale jeśli użyjecie tego sklepowego też z pewnością będzie pyszny. Do masy dołożyłam kandyzowaną papaję, a całość schowana pod kokosową pierzynką.
Składniki na ciasto:
- 3 szk mąki tortowej
- 1 szk cukru pudru
- 5 żółtek
- 25 dag margaryny
- 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki kakao
- 1-2 łyżeczki mielonej wanilii, lub ziarenka wanilii z jednej laski
1. Szybko zagnieść ciasto, podzielić na 2 części i schłodzić w zamrażalniku przez ok 30-40 minut.
Składniki i dodatki do ciasta znajdziecie na stronie www.Skworcu.com.pl.
Masa serowa:
- 1 kg sera, dwu krotnie mielony
- 1 szklanka cukru pudru
- 3 żółtka
- 6 łyżek wiórków kokosowych
- 4 łyżki roztopionego masła
- 1 olejek cytrynowy lub migdałowy
- 1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 10 dag kandyzowanej papji, żurawiny, mango lub moreli
1. Utrzeć żółtka z cukrem. Dodać ser, roztopione i wystudzone masło, mąkę z wiórkami kokosowymi oraz olejek, nadal ucierając.
2. Na formę zetrzeć na tarce jedną część wystudzonego ciasta. Nałożyć równo masę serową, a na wierzch zetrzeć drugą część ciasta.
3. Piec w tem.180C przez 1 godzinę. Po godzinie pieczenia na wierzch równo rozprowadzić masę z białek i kokosu, zapiekać razem ok. 10-15 minut, aż wierzch ładnie się zrumieni.
Pianka:
- 4 białka
- 5 łyżek cukru kryształu
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 5-7 dag wiórków kokosowych
1. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać mąkę oraz kokos, dobrze zmiksować.
2. Piankę wyłożyć na wierzch upieczonego sernika, włożyć ponownie do piekarnika na ok 15 min, aby wierzch ciasta ładnie się zarumienił.
Mmm, jestem pewna, że smakował bajecznie :)
OdpowiedzUsuńale pycha :))
OdpowiedzUsuń