Zrazy wołowe z ogórkiem


Uczta dla mięsożerców, czyli  plastry wołowiny nadziewane cebulą i ogórkiem. Efektowne i bardzo smaczne mini rolady dla wielbicieli czerwonego mięsa.

Składniki:

- 4 do 6 plastrów wołowiny, u mnie karkówka 
- 1 lub 2 cebule
- musztarda chrzanowa 
- ogórki kiszone
- sól
- pieprz
- maka pszenna
- 1/2 litra bulionu
- opcjonalnie ser żółty
- olej rzepakowy 
- wykałaczki 




1. Mięso podzielone na plastry rozbij dobrze tłuczkiem, każdą porcje oprósz solą i pieprzem. Jedną stronę smarujemy musztardą i układamy plastry ogórka oraz cebuli, mięso zwiń w rolady i zepnij wykałaczkami.

2. Każdą sakiewkę z mięsem otocz w mące, rozgrzej olej i obsmaż mięso z każdej strony, następnie podlej bulionem i duś na małym ogniu przez 60-70 minut.



4 komentarze :

  1. uwielbiam takie moja babcia robiła podobnie tzn ogórek, musztarda i plaster boczku lub słoniny ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Izaa ja też czasem lubię dodać plaster boczku :), jak widać pewne przepisy są ponadczasowe:)

      Usuń