Ciasteczka budyniowe z wanilią


Co powiecie na szybkie ciasteczka z dużą ilością wanilii?, laski wanilii od Piątnica.net  pachną w całej kuchni, możecie użyć zamiennie cukru waniliowego, ale to już nie to. Małe drobne rogaliki z budyniową nutą, obficie oprószone cukrem pudrem smakują znakomicie!.




Składniki:


  • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • kostka dobrej margaryny lub masło/ 25 dag
  • 1 szklanka cukru kryształu
  • 2 laski wanilii
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
  • 4 żółtka
  • 4 łyżki mleka

Dodatkowo:

  • cukier puder do posypania

1. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Laski wanilii przecinamy wzdłuż i całą zawartość z środka dodajemy do ucieranych żółtek.

2. Do utartej masy przesiewamy mąkę pszenną, ziemniaczaną i suchy budyń z torebki. Dodajemy masło i zagniatamy ciasto. Jeśli klei się do dłoni podsypujemy dodatkowo mąką. Gotowe ciasto odkładamy na pół godziny do lodówki.

3. Foremki wykładamy papierem do pieczenia. Z ciasta formujemy rogaliki i układamy na przygotowanych formach. Czas pieczenia 15-20 minut w tem. 160-170 C. Po upieczeniu obficie z obu stron oprószamy cukrem pudrem. 

Przepis powstał przy współpracy ze sklepem Piątnica



0 komentarze :