Składniki dla 4-6 osób:
- 1/2 kg mięsa z indyka, medaliony lub filet
- 10 dag kiełbasy chorizo
- 2 torebki ryżu jaśminowego Risana
- 3/4 główki kalafiora
- pęczek szczypiorku
- 1 mała czerwona papryka
- 1/2 szklanki koncentratu pomidorowego, najlepiej domowego
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 płaska łyżeczka ostrej papryki lub charrisy
- 1 litr bulionu drobiowego
- 2-3 ząbki czosnku
- bazylia
- olej rzepakowy
- sól
- pieprz
1. Ryż gotujemy przez 10 minut i odcedzamy.
2. Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i suszoną bazylią, podsmażamy mięso indyka na rumiano, dodajemy kiełbasę chorizo pokrojona w cienkie plastry oraz paprykę pokrojona w kostkę, mieszamy i chwile razem smażymy. Następnie podlewamy wszystko bulionem i koncentratem pomidorowym, dodajemy pokrojony kalafior. Łączymy z przyprawami i dusimy wszystko razem przez ok. 15-20 minut.
3. Pod koniec duszenia dodajemy wcześniej przygotowany ryż, dusimy jeszcze 5 minut, łączymy ze świeżym szczypiorkiem i podajemy.
Przepis powstał przy współpracy z firmą Sonko.
0 komentarze :