Tarta z chorizo i rucolą


Kruchy spód tarty z chorizo i świeżymi listkami rucoli smakuje wybornie :), to jakich użyjecie dodatków to tej tarty zależy od waszych upodobań :).


Składniki na ciasto kruche, forma 30x40 cm:


  • 50 dag mąki pszennej
  • 25 dag margaryny
  • 1 jajo
  • 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 
  • szczypta soli 

Dodatki:

  • chorizo
  • sos pomidorowy
  • czosnek w plastrach lub przeciśnięty przez praskę
  • por
  • cebula
  • oliwki 
  • pomidory
  • ser feta
  • słonina lub boczek
  • ser żółty do starcia
  • świeże listki rucoli



1. Ciasto zagniatamy z podanych składników, na ok. 30 minut umieszczamy w lodówce.

2. Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy ciasto, a na wierzchu układamy wybrane składniki, na końcu ścieramy ser żółty.

3. Piekarnik rozgrzewamy do 180 C, czas pieczenia ok 45 minut. Gotowa tartę posypujemy świeżymi listkami rucoli.




1 komentarz :