Syrop z zielonych szyszek modrzewia



Przełom maja i czerwca to dobry czas aby zaopatrzyć się w zielone szyszki modrzewia i wzbogacić swoją domową apteczkę o naturalny syrop. Jesienią kiedy zacznie się okres przeziębień chętnie po niego sięgamy.




Jak wykonać?

Wybieramy zielone szyszki modrzewia, nie zdrewniałe, takie które możemy przekroić nożem. Po przyniesieniu z lasu dokładnie myjemy zimną wodą, odrywamy resztki igliwia, przekrawany na połowę i napełniamy nimi słoje. Szyszki przesypujemy cukrem w stosunku:


  • 1 kg szyszek
  • 1 kg cukru 



Zasypane słoje szczelnie zakręcamy i pozostawiamy na najbliższe dwa miesiące w nasłonecznionym miejscu, parapet będzie najbardziej do tego odpowiedni. Warto potrząsać codziennie słojem gdy zacznie puszczać sok. Po okresie 2 miesięcy zlewamy syrop, zakręcamy i przechowujemy w temperaturze pokojowej. 

Zanim podacie modrzewiowy syrop swoim bliskim upewnijcie się, że nie są uczuleni na iglaki. W okresie jesienno zimowym warto codziennie wypijać łyżeczkę syropu na wzmocnienie, a w czasie choroby podawać go 3 razy dziennie. 






0 komentarze :