Tagliatelle z grzybami leśnymi i parmezanem


Czwarta wyprawa do lasu po grzyby zakończona sukcesem :), pierwsze małe zbiory borowików, koźlarzy i podgrzybków. Jak wiadomo dla każdego grzybiarza samo chodzenie po lesie to czysta przyjemność,a jeśli jeszcze uda się zebrać małe co nieco to już mamy pełnię szczęścia. 




Składniki:


  • 40 dag makaronu tagliatelle, u mnie Malma
  • 10-12 sztuk grzybów leśnych, borowiki, podgrzybki, maślaki, koźlarze
  • 300 ml słodkiej śmietany, u mnie 18%
  • ojej rzepakowy
  • zielona natka pietruszki
  • 1 duża cebula
  • kawałek parmezanu do starcia
  • sól
  • pieprz
  • 1 płaska łyżeczka kurkumy
  • świeżo starta gałka muszkatołowa



1. Makaron gotujemy wg. przepisu na opakowaniu.

2. Grzyby dokładnie czyścimy, można je również umyć gąbką pod bieżącą wodą, bo i tak będą smażone. Wybieramy tylko zdrowe okazy. Czyste grzyby, kapelusze i nóżki kroimy na małe plastry.

3. Na głębokiej patelni obsmażamy drobno pokrojoną cebulę, następnie dodajemy grzyby, przyprawiamy solą, pieprzem i kurkumą, smażymy razem ok. 7-10 minut. Dolewamy śmietanę, ścieramy gałkę muszkatołową, chwilkę razem dusimy. Pod koniec dodajemy zieloną pietruszkę, mieszamy i dodajemy odcedzony makaron. 

4. Podajemy ze świeżo startym serem i zieloną natką pietruszki. 





0 komentarze :