Dżem z dyni i pomarańczy



Smakowo bajka, a aromat skórki z pomarańczy zachwyca :), kolor wyjątkowo anty depresyjny :). Po prostu pychota, jak się zacznie podjadać słoiczek to trudno przestać, Kochani dynie w dłoń i do dzieła!.

Składniki na ok 7 słoików po 200 ml;


  • 1 kg dyni
  • 1 kg cukru
  • 1 litr wody, ( łącznie z wyciśniętym sokiem z pomarańczy)
  • 4 duże pomarańcze
  • 1 łyżka kwasku cytrynowego


1. Dynię obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Pomarańcze okroić ze skórki i pokroić w bardzo drobne paseczki. Ze skórki pomarańczowej dobrze wyciąć białe albedo, żeby nie nadało goryczki. Ugotować syrop z wody, soku pomarańczowego, cukru i kwasku cytrynowego. 

2. Do syropu włożyć dynię i skórkę pomarańczową, przesmażyć razem ok. 1 godziny, odstawić do wystudzenia. Tę samą czynność powtórzyć przez kolejne dwa dni, czas smażenia można skrócić w 2 i 3 dniu do 30-40 minut. Konfitura powinna być szklista i dość lejąca, przy studzeniu nieco zgęstnieje.

3. Przygotować wyparzone słoiki, napełniać konfiturą, zakręcać i odwracać do góry dnem.


A takie klimatyczne nakładki na słoiki znajdziecie u Karoliny, cudne hand-made na szydełku....






2 komentarze :