Konkurs Sante, zdrowe i pełnowartościowe.


Konkurs Sante, zdrowe i pełnowartościowe.

Kochani bardzo mi miło gościć Was na moim blogu i wraz z marką Sante zaprosić wszystkich miłośników zdrowej kuchni do apetycznego konkursu z nagrodami.


Co należy zrobić aby wziąć udział:

- jeśli chcesz wygrać jedną z dwóch mega pak wypełnionych produktami Sante, w komentarzu pod tym postem podaj swoją propozycję przepisu na zdrowe i pełnowartościowe danie, które bedzie zawierało jeden lub kilka składników Sante

- możesz przysłać zdjęcie potrawy, (nie jest wymagane!), ważne aby zdjęcie było Waszego autorstwa, wyślij je na adres apetycznababeczka@wp.pl, z dopiskiem " Sante, zdrowe i pełnowartościowe", album ze zdjęciami będzie na moim fb


Co można wygrać ? 

Dwie równorzędne nagrody w postaci zestawów marki Sante, 30 różnych produktów widocznych na zdjęciu

REGULAMIN KONKURSU :

1. Organizatorem konkursu jestem ja : Agnieszka, autorka bloga Apetyczna babeczka, a nagrody dla Was funduje marka Sante.

2. Konkurs trwa od 19.11.2015 r. czyli od dziś do 29.11.2015 r. do godz. 24.00

3. W konkursie są 2 równorzędne nagrody - zestawy produktów Sante. Zwycięzców wybiorę ja i nie będzie odwołania od tej decyzji

4. Każdy może przesłać trzy propozycję, a do przepisu możecie dodać zdjęcie swojego dania przesyłając je na adres apetycznababeczka@wp.pl.

6. Bardzo proszę podpisujcie swoje przepisy pod postem swoim imieniem, nazwiskiem lub nickiem z sieci, wpisy anonimowe nie będą brane pod uwagę.

7. Będzie nam bardzo miło jeśli polubicie mój fanpage Apetyczna babeczka oraz sponsora Waszych nagród Sante.

8. Wyniki konkursu zostaną ogłoszone na blogu w dniu 30.11.2015 r.

9. Wygrani zobowiązują się do podania danych adresowych w ciągu 7 dni kalendarzowych od ogłoszenia wyników konkursu, w razie nie przesłania danych adresowych nagroda przechodzi na kolejną wybraną przeze mnie osobę. Wysyłka nagród wyłącznie na terenie Polski.

10. Publikując komentarz pod tym postem potwierdzasz akceptację regulaminu konkursu " Konkurs Sante, zdrowe i pełnowartościowe"

Bardzo wszystkim dziękuję za twórczość kulinarną, osoby które nagradzam to:

Kasia Załuska za owsiane kuleczki z masłem orzechowym 

 

Martyna Saczuk za 3-składnikowe orzechowe batony 


Gratuluje i czekam na dane adresowe wraz z numerem telefonu dla firmy kurierskiej. 





58 komentarzy :

  1. Amarantusowe placuszki z cieciorki

    100 g suchhej ciecierzycy Sante
    1 jajko
    2 łyżki otrębów z jabłkiem Sante
    2 łyżki sezamu Sante
    1 łyżka amarantusa Sante

    Ciecierzycę ugotować, odsączyć, zblendować
    Dodać jajko. Wymieszać.
    Sezam uprażyć na suchej patelni (nie myć jej później)
    Dodać sezam, amarantus i otręby. Wymieszać.
    Na patelni po sezamie nakładać łyżką placuszki.
    Wychodzi koło 8 sztuk.

    Można podawać z bananem i masłem orzechowym od Sante

    OdpowiedzUsuń
  2. Omlecik na słodko z Jagodami Goji i rodzynkami Sante
    Składniki:
    1 szkl. mąki pszennej
    większe pół szkl. mleka
    2 jajka
    2 łyżeczki płynnego miodu
    1/2 paczki cukru waniliowego
    3 dag rodzynek
    3 dag jagód goji
    2 łyżki masła do smażenia
    bita śmietana lub jogurt do podania
    Sposób przygotowania:
    Rodzynki i jagody goji sparzyć wrząca wodą,osączyć na sicie i osuszyć na ręczniku jednorazowym.Z mleka,mąki,żółtek,miodu,szczypty soli zarobić gładkie ciasto ucierając mikserem .Białka ubić na sztywno z cukrem waniliowym.Połączyć delikatnie.Na patelni małej lub dużej rozgrzać masło.Wlać ciasto ,posypać rodzynkami i jagodami goji.Smażyć do ścięcia i zrumienienia spodu na rumiano.Następnie delikatnie przełożyć na blachę i wstawić do nagrzanego piekarnika do 160 stopni i piec ok. 10 min. na złoty kolor.Gotowy omlet zsunąć na talerz i podawać po lekkim przestudzeniu z bitą śmietaną lub jogurtem z owocami można podać omlecik również z ulubionymi konfiturami itp.
    Agnieszka Rec

    OdpowiedzUsuń
  3. ,,Ciasto orzechowe z bananem''

    słoik masła orzechowego
    12łyżek mąki kukurydzianej
    łyżeczka proszku do pieczenia
    pół szklanki zmielonego ksylitolu
    4 banany
    5jajek

    Białka ubijamy na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z ksylitolem. Połowę piany z białek łączymy z masą z żółtek, dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Gdy uzyskamy jednolitą konsystencje, bardzo delikatnie, stopniowo łączymy białka z resztą ciasta. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto, banana kroimy w plasterki i układamy na wylanym cieście. Ciasto pieczemy 30min w 150stopniach

    Maja Wierzbicka

    OdpowiedzUsuń
  4. Zdrowe lekkie ciasto czekoladowo-bakaliowe ze śliwkami :)

    – 1/2 szklanki mąki eko żytniej razowej Sante
    – 20g płatków owsianych Sante
    – 20g mąki kokosowej
    – 15g naturalnego kakao
    – 2 białka jajek
    – 1 duży banan
    – 2 łyżki cukru trzcinowego drobnego Sante
    – 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    – szczypta mielonego imbiru
    – 1/3 łyżeczki cynamonu
    – szczypta soli morskiej o obniżonej zawartości sodu Sante
    – 2 łyżki posiekanych orzechów laskowych Sante
    – 2 łyżki żurawiny wielkoowocowej Sante
    – 4 duże śliwki
    – 2 łyżki powideł śliwkowych (opcjonalnie)*

    *można zastąpić innym dżemem lub pominąć

    Płątki owsiane mielimy w młynku na mąkę. Mąki mieszamy z cukrem trzcinowym, proszkiem do pieczenia, kakao, imbirem oraz cynamonem. Banana zgniatamy za pomocą widelca lub blendera, natomiast białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Do suchych produktów dodajemy najpierw banana, miksujemy całość na gładką masę. Następnie dodajemy orzechy laskowe oraz żurawinę, mieszamy. Na końcu dodajemy białka. Delikatnie łączymy wszystkie składniki. Połowę masy przekładamy do lekko natłuszczonego naczyńka (do natłjszczenia możemy użyć oleju w spray’u), następnie nakładamy warstwę pokrojonych drobno śliwek. Powidła, a następnie śliwki przykrywamy drugą połową masy, a na wierzchu układamy resztę owoców. Ciasto pieczemy w piekarnisku nagrzanym do 185*C przez 30 minut. Odstawiamy do ostudzenia, a następnie podajemy solo lub też z dodatkiem masła orzechowego Sante lub świeżych owoców. :)

    Anita Klich

    OdpowiedzUsuń
  5. Prosty, ale niezawodny przepis na rozpywający się w ustach, niezwykle sycący i zdrowy placuszek bananowo-owsiany. :) Do tego, poza bananem, wszystkie składniki zapewnia firma Sante! :)

    /1 porcja/
    - 4 łyżki płatków owsianych Sante
    - 1 łyżka odtłuszczonego mielonego lnu złotego Sante
    - 3/4 banana
    - 1 łyżka masła orzechowego Sante
    - 3 łyżki napoju orzechowego Alpro


    Płatki owsiane mieszamy z lnem, następnie dodajemy banana zgniecionego z mlekiem i masło orzechowe. Wykładamy na suchą patelnię placuszek o grubości ok. 0,5 cm. Smażymy na małym ogniu kilka minut z każdej strony, podajemy z ulubionymi dodatkami: wspaniale sprawdza się banan i syrop klonowy lub twarożek,

    Anita Klich

    OdpowiedzUsuń
  6. Słodkie sushi sezamowe :)

    Będziemy potrzebować:
    - dużych wafli, które posłużą nam za nori
    - ugotowaną kaszę jaglaną Sante (dodatkowo ocet ryzowy, cukier i sól)
    - sezam Sante
    - banan
    - ewentualnie serek Philadelphia i sos karmelowy do polania :)

    Pół szklanki kaszy gotujemy w szklance wody i odcedzamy. Podgrzewamy ocet, cukier i sól i mieszamy do momentu rozpuszczenia się granulek - łączymy z ugotowaną kaszą. Jeśli mamy ochotę możemy również wmieszać serek Philadelphia.

    Sezam prażymy na suchej patelni, a później miksujemy blenderem tak długo, aż zrobi nam się lekko lejąca pasta (można dodać ciut oleju rzepakowego lub sezamowego). Banan kroimy w długie pasy.

    Rozkładamy wafle, układamy na nich równomiernie kaszę, a wzdłuż krawędzi pasek z bananów oraz pastę tahini. Całość rolujemy, kroimy na kawalki a'la sushi i rozkładamy na talerzu :) Jeśli polewamy całość karmelem - najlepiej solonym!

    Pozdrawiam, Ola - Kokilka

    OdpowiedzUsuń
  7. Jesienny makaron z dynią, brukselką i orzechami włoskimi

    Jesienny makaron z brukselką, orzechami włoskimi i królową jesieni-dynią. Wszystkie smaki wyśmienicie się uzupełniają, tworząc naprawdę pyszne danie, które może umilić nam niejeden chłodny wieczór. Polecam!

    Składniki: (na 2 porcje)
    150 g makaronu kokardki
    300 g dyni
    80 g orzechów laskowych SANTE
    100 ml śmietany 18%
    3 łyżki posiekanej natki pietruszki
    200 g brukselki
    garść kukurydzy i zielonego groszku
    50 g startego parmezanu
    sól, pieprz, majeranek

    Przygotowanie:
    Makaron oraz brukselkę ugotować al-dente, odcedzić.
    Dynię oczyścić z nasion, pokroić w drobną kostkę. Przyprawić majerankiem, solą oraz pieprzem. Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 180 st.C przez około 15-20 minut do miękkości. Gdy dynia lekko przestygnie, obrać ją ze skórki.
    Śmietanę wylać na patelnie, dodać posiekaną natkę pietruszki, groszek, kukurydzę oraz odrobinę wody. Wymieszać, przyprawić i gotować kilka minut. Pod koniec dodać dynię, makaron, brukselkę, parmezan oraz posiekane orzechy włoskie. Dobrze wszystko wymieszać do połączenia składników. Podawać na ciepło. Smacznego!

    akrobatka@spoko.pl

    OdpowiedzUsuń
  8. Pieczone pierożki drożdżowe z serkiem wiejskim i jagodami goji

    Zdrowsza wersja pierogów. Nadziane przepysznych farszem z serka wiejskiego i jagód goji. Pieczone w piekarniku. Polecam!

    Składniki:

    Ciasto:
    200 g mąki pszennej pełnoziarnistej
    100 g mąki razowej
    10 g świeżych drożdży
    100 g jogurtu naturalnego
    100 ml letniego mleka
    szczypta soli
    1 łyżka ksylitolu SANTE

    Nadzienie:
    200 g serka wiejskiego
    4 łyżki jagód goji SANTE

    Dodatkowo:
    1 roztrzepane jajko z 1 łyżką mleka do posmarowania
    jogurt naturalny do podania
    skórka z pomarańczy do podania



    Przygotowanie:

    1. Ciasto: Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z ksylitolem oraz kilkoma łyżkami mąki. Odstawić na około 20 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie dodać pozostałe składniki i dobrze wyrobić do uzyskania jednolitego, elastycznego ciasta ( w razie konieczności podsypać mąką, lub dodać jeszcze trochę mleka) Ciasto przełożyć do miski oprószonej mąką i przykryć ściereczką. Odstawić na około 1,5 godziny do podwojenia objętości.

    2. Nadzienie: Serek wiejski wymieszać z jagodami goji.

    3. Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić, a następnie cienko rozwałkować. Za pomocą okrągłej szklanki wykrawać krążki. Na każdy nałożyć łyżeczkę nadzienia i zlepić jak pieroga. Pierożki umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i pozostawić do napuszenia. Napuszone posmarować roztrzepanym jajkiem z mlekiem. Piec w 180 st.C około 20 minut do zarumienienia. Upieczone wyjąć i przestudzić. Podawać z jogurtem naturalnym i skórką z pomarańczy. Smacznego!

    akrobatka@spoko.pl

    OdpowiedzUsuń
  9. Owsianka z bananem i masłem orzechowym

    Muszę się przyznać...jestem owsiankożercą ;) Owsiankę potrafię jeść przez cały tydzień! Poza tym, że świetnie smakuje, to jeszcze jest bardzo zdrowa. Udowodniono nawet, że jej regularne jedzenie zapewnia większą sprawność fizyczną i wytrzymałość. Zdrowa, sycącą, dodaję energii i dostarcza mnóstwo składników odżywczych. Można dodać do niej praktycznie wszystko: owoce, bakalie, czekoladę, twaróg itp. Ja proponuję dziś owsiankę z bananem i masłem orzechowym. Połączenie doskonałe!

    Składniki: (na 1 porcję)

    1 szkl mleka
    5 łyżek płatków owsianych SANTE
    1 łyżka miodu (opcjonalnie, ja nie dodałam)
    1 mały banan
    1 łyżka masła orzechowego SANTE (zwykłego lub z kawałkami orzechów tzw. crunchy)

    Przygotowanie:

    Mleko przelać do garnuszka, wsypać do niego płatki owsiane. Gotować na małym ogniu do zmięknięcia płatków (około 5-10 minut). Po tym czasie zdjąć owsiankę z ognia i przykryć garnuszek pokrywką. Odstawić na 5 minut, by owsianka zgęstniała. Następnie dodać miód (opcjonalnie) i dobrze wymieszać. Tak przygotowaną owsiankę przelać do miseczki, podawać od razu z pokrojonym w plasterki bananem oraz masłem orzechowym. Smacznego!

    akrobatka@spoko.pl

    OdpowiedzUsuń
  10. Kto z nas nie lubi czekolady i wszelkiej maści kremów czekoladowych? A gdyby były one nie tylko pyszne ale i zdrowe? Polecam prosty i pyszny krem czekoladowy z karmelizowanymi owocami , proste, pyszne, zdrowe i czekoladowe :)

    Kakaowy krem jaglany z karmelizowanymi śliwkami lub gruszkami

    100 gram kaszy jaglanej
    3 łyżeczki kakao
    1 łyżka miodu
    5 łyżek mleka
    1 łyżka brązowego cukru
    1 gruszka lub 8 śliwek
    ¼ łyżeczki cynamonu

    Kaszę jaglaną gotujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu, zostawiamy do wystygnięcia. Przestudzoną kaszę jaglaną blendujemy z mlekiem, kakao i miodem, aż do uzyskania jednolitej masy (konsystencją przypominać będzie coś pomiędzy kremem czekoladowym a budyniem). Masę jaglano-kakaową przekładamy do salaterek i wkładamy do lodówki.
    Na patelni rozpuszczamy 1 łyżkę brązowego cukru, pokrojone w kostkę śliwki (lub pokrojone w plasterki gruszki ) dodajemy do karmelizowanego cukru i sączymy około 2 minut, po czym dodajemy cynamon i smażymy jeszcze 2 minuty.
    Krem wyjmujemy z lodówki i polewamy go powstałym karmelowym sosem i śliwkami, podajemy od razu lub schładzamy deser w lodówce, smacznego ; )

    OdpowiedzUsuń
  11. Makaron z pastą z soczewicy i fasolką szparagową.
    Na pastę:
    - 5 łyżek czerwonej soczewicy Sante
    - 2 łyżki orzechów włoskich Sante
    - łyżka koncentratu pomidorowego
    - sok z 1/2 cytryny
    - przyprawy: łyżeczka słodkiej papryki, łyżeczka majeranku, koperek
    Dodatkowo:
    - 100 g makaronu (najlepiej speghetti pełnoziarnistego)
    - 300 g fasolki szparagowej
    Soczewicę gotujemy ok. 10-15 minut na małym ogniu bez przykrycia. Przekładamy do miseczki i dodajemy pozostałe składniki. Całość blendujemy na gładką masę. Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie (ok. 8 minut). W tym samym czasie na parze przygotowujemy fasolkę szparagową.
    Całość mieszamy i przekładamy na talerz. Dodajemy pastę z soczewicy.

    OdpowiedzUsuń
  12. Kremowa zupa szpinakowa z kaszą jaglaną - wege, dietetyczna :)

    Składniki (3-4 porcje):
    0,5 świeżych liści szpinaku
    2 średnie cebule
    5 ząbków czosnku
    2 średnie marchewki
    1 pietruszka
    1 pasternak
    kawałek selera
    kawałek pora
    1-2 łyżki oleju rzepakowego
    80 g kaszy jaglanej Sante
    przyprawy: sól morska, curry, pieprz cayenne, papryka słodka, zioła prowansalskie, pieprz ziołowy i prawdziwy
    1 l wody

    Przygotowanie:
    1. Zagotuj wodę. Dodaj obrane i drobno pokrojone: marchewkę, pietruszkę, pasternak, seler, por. Gotuj ok. 30 minut.
    2. W tym czasie kiedy gotuje się wywar na patelni rozgrzej olej rzepakowy i podsmaż chwilkę posiekaną cebulkę i czosnek.
    3. Następnie dodaj umyty szpinak, podlej wodą, przykryj pokrywką i duś ok. 15 minut.
    4. Ugotuj 80 g kaszy jaglanej - 2 porcje wody na 1 porcje kaszy.
    5. Kiedy szpinak będzie już gotowy dodaj całość z patelni do garnka z wywarem, przypraw. Gotuj jeszcze parę minut.
    6. Wmieszaj do zupy ugotowaną kasze jaglaną.
    7. Kolejno całość zblenduj na gładki krem.
    8. Przed podaniem możesz dodać łyżkę jogurtu naturalnego :)

    Pozdrawiam :)
    dwarazyem@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  13. Naleśniki owsiane - tylko 3 składniki! :)

    Składniki:
    50 g płatków owsianych Sante
    1 jajko
    100 ml mleka

    Dodatki (wg uznania)
    serek grani
    powidła śliwkowe 100% owoców

    Przygotowanie:
    1. Do malaksera wsyp płatki owsiane i zmiel na mąkę. Jeżeli masz w posiadaniu gotową mąkę owsianą - super! Pomiń ten etap i przejdź do następnego ;)
    2. Dodaj jajko i mleko. Zmiksuj.
    3. Na dobrze rozgrzanej patelni wylej porcję ciasta i smaż ok. 1.5 minuty z każdej strony. Smażąc na małej patelni wyjdą 4 naleśniki.
    4. Podawaj z ulubionymi dodatkami.

    Pozdrawiam ;)
    dwarazyem@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  14. 100 % chleb orkiszowy z ostropestem, na drożdżach :)

    Składniki:
    500 g mąki orkiszowej
    2 łyżki ostropestu plamistego mielonego Sante
    1 łyżeczka soli morskiej
    40 g świeżych drożdży
    200 ml wody
    100 ml gorącej wody
    mix ziaren
    2 łyżki mleka

    Przygotowanie:
    1. W garnku podgrzej 200 ml wody. Rozpuść w niej drożdże. Odstaw na 15 minut.
    2. Do miski wsyp mąkę, ostropest mielony, sól. Następnie dodaj rozrobione drożdże.
    3. Wyrabiaj ciasto, w trakcie dodając 100 ml gorącej wody (w razie potrzeby podsyp mąką).
    4. Uformuj kulę, przełóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 1h.
    5. Następnie wyrośnięte już ciasto przełóż do formy - keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko uklep i ponownie odstaw pod przykryciem na 30 minut.
    6. Piekarnik nagrzej do 200*C.
    7. Chlebek posmaruj mlekiem za pomocą pędzelka i obsyp ziarenkami.
    8. Wstaw do piekarnika i piecz przez 15 minut w 200*C, a następnie przez 30 minut w 180*C.


    dwarazyem@wp.pl
    ;)

    OdpowiedzUsuń
  15. Moje ulubione jesienno-zimowe naleśniki: wegańskie, owsiane, z przepysznym śliwkowym nadzieniem. :)

    Owsiane wegańskie naleśniki z nadzieniem migdałowo-śliwkowym:

    1 porcja
    Naleśniki:
    - 30g mąki eko żytniej razowej ze sklepu Sante
    - 20g płatków owsianych Sante
    - 1 łyżka lnu mielonego złotego Sante
    - 150ml mleka migdałowego Alpro (dostępnego w sklepie Sante :)
    - 1 łyżeczka oleju kokosowego
    - szczypta soli morskiej o obniżonej zawartości sodu Sante

    Płatki owsiane mielimy na mączkę. Wszystkie składniki miksujemy na gładką, zwartą masę, a następnie odstawiamy na około 20 minut. Po upływie danego czasu smażymy naleśniki na rozgrzanej patelni o nieprzywieralnej powłoce (można lekko ją natłuścić) z obydwu stron do zarumienienia.

    Nadzienie:
    - 150g śliwek
    - 2 łyżki migdałów Sante
    - 1 łyżeczka cukru trzcinowego Sante
    - 1 łyżeczka kakao
    - 1/4 łyżeczki cynamonu
    - 1/4 laski wanilii
    - 30ml wody
    - szczypta imbiru
    - olej kokosowy*

    Na patelni lekko natłuszczonej olejem kokosowym podprażamy migdały. Kiedy się podrumienią, dodajemy do nich pozbawione pestek oraz szypułek, pokrojone śliwki, wodę, miód oraz ziarenka z laski wanilii. Smażymy śliwki na niewielkim ogniu do zmięknięcia owoców, a następnie dodajemy kakao, cynamon oraz imbir. Mieszamy dokładnie masę śliwkową, smażąc ją przez jeszcze kilka minut. Gotowe nadzienie zdejmujemy z ognia i odstawiamy do ostygnięcia. :)


    whiness14@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  16. Proteinowa mleczna kanapka
    przepis na 3 porcje

    150g płatków owsianych SANTE
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 jajka
    3 łyżki kakao
    łyżka miodu
    4 łyżki jogurtu greckiego

    200g twarogu chudego
    2 łyżki jogurtu greckiego
    2 łyżki mleka w proszku
    łyżka miodu
    kilka kropel aromatu migdałowego

    Piekarnik rozgrzej do 190 stopni. W tym czasie zmiksuj płatki owsiane z proszkiem do pieczenia, kakaem, jajkami, miodem i jogurtem. Gotową masę przełóż do keksówki, wyrównaj wierzch. Piecz ok. 15-20minut. Po upieczeniu pozostaw do przestygnięcia.

    Ser, jogurt, mleko w proszku, miód i aromat migdałowy utrzyj na gładką masę. Gdy biszkopt wystygnie, przekrój go na pół. Spód ciasta posmaruj masą serową, przykryj drugą połową ciasta. Następnie pokrój je na równe prostokąty.
    Smacznego :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zapomniałam o mailu: zielona.kuchnia92@gmail.com

      Usuń
  17. Ciasto marchewkowo - orzechowe
    Składniki:
    (na małą keksówkę)

    1 szklanka marchewki startej na drobnej tarce
    1 szklanka mąki
    2 jajka
    1/2 szklanki ksylitolu Sante
    1/3 szklanki oleju
    1 łyżeczka cynamonu
    1 łyżeczka imbiru
    duża, porządna łyżka masła orzechowego z kawałkami orzechów Sante
    1 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

    Przygotowanie:

    Jajka zmiksować z ksylitolem na jasny kogel - mogel. Dodać mąkę z sodą, zmiksować. Następnie dodać tartą marchewkę, olej, przyprawy i masło orzechowe, chwilkę pomiksować do połączenia składników. Przelać do keksówki wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą (lub do silikonowej, jak w moim przypadku), piec w 180'C około 40 minut, do suchego patyczka.
    Wystudzić, ewentualnie posypać cukrem pudrem.
    katarzyna.zaluska123@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  18. Cukiniowe muffinki z jagodami goji
    Składniki:

    1 szklanka startej cukinii
    1 szklanka wiórków kokosowych
    1/2 szklanki brązowego cukru Sante
    1 łyżeczka sody
    1/3 szklanki oleju
    1 szklanka mąki pszennej
    2 łyżki jagód goji Sante
    3/5 szklanki mleka
    1 łyżeczka ekstraktu cytrynowego


    Przygotowanie:

    Suche składniki wymieszać w sporej misce (czyli mąkę, cukier, sodę, wiórki).
    Mokre składniki (cukinię, olej, mleko, ekstrakt) wymieszać osobno. Mokre składniki dodać do suchych, wymieszać łyżką, niezbyt długo i dokładnie.
    Ciastem napełnić foremki muffinkowe do 3/4 wysokości (mogą być silikonowe lub klasyczne, wyłożone papierowymi papilotkami).
    Piec w 180'C około 20 minut, do suchego patyczka.
    Gotowe można polukrować, polać czekoladą lub posypać cukrem pudrem.
    katarzyna.zaluska123@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  19. Owsiane kuleczki z masłem orzechowym
    Składniki:

    1 szklanka płatków owsianych (zmielonych)
    1 szklanka wiórków kokosowych
    200g masła orzechowego Sante
    3 łyżki miodu (u mnie gryczany)


    Przygotowanie:

    Wiórki i płatki połączyć w misce, dodać miód i masło orzechowe. Wymieszać dokładnie i cierpliwie łyżką do powstania jednolitej masy.
    Toczyć kulki wielkości orzecha włoskiego w zwilżonych dłoniach. Gotowe wstawić do lodówki do stwardnienia.
    katarzyna.zaluska123@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  20. Moja pierwsza propozycja to ciasteczka z sezamem

    Składniki :
    250 g mąki pszennej
    szklanka sezamu
    ½ szklanki słonecznika
    ½ szklanki płatków owsianych
    200 g cukru
    łyżeczka sody oczyszczonej
    100 g masła
    3 łyżki syropu z agawy
    jajko
    2 łyżki wrzącej wody


    Piekarnik rozgrzewamy do 180 º C.
    Suche składniki mieszamy w misce [mąka, sezam, słonecznik, płatki, cukier, soda].
    Masło należy roztopić i przestudzić.
    W drugiej misce mieszamy mokre składniki [masło, syrop z agawy, jajko i wodę].
    Mokre składniki wlewamy do suchych i dokładnie mieszamy.
    Blachę do pieczenia wykładamy pergaminem. Łyżeczką lub ręcznie [ja wole użyć rączek], wykładamy na nią ciastka.
    Pieczemy ok. 10-12 minut. Po upływie 8 minut warto obserwować ciastka. W zależności od wielkości, mogą się szybciej upiec.
    Po wyjęciu z piekarnika ciasteczka studzimy na kratce.

    OdpowiedzUsuń
  21. Moja druga propozycja to wegańskie kotlety

    Składniki :
    150 g płatków owsianych
    100 g brązowego ryżu
    mała cebulka
    szczypiorek ok. 2 łyżek
    1 łyżka otrębów pszennych
    dwie garści kiełków fasoli mung
    garść pestek dyni
    łyżka sezamu
    bułka tarta do obtoczenia
    sól
    pieprz

    Ryż gotujemy.
    Do miski wsypujemy płatki i zalewamy szklanką wody, tak aby zakryła płatki.
    Kiedy płatki wsiąkną wodę dodajemy przestudzony ryż.
    Cebulę obieramy, a następnie kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Dodajemy do ryżu i płatków.
    Następnie siekamy szczypiorek i kiełki. Razem z pozostałymi składnikami przekładamy do masy ryżowo-owsianej.
    Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku.
    Lepimy małe klopsiki, które lekko spłaszczamy i obtaczamy w bułce.
    Kotleciki smażymy na patelni.

    OdpowiedzUsuń
  22. Otrębowe muffinki na białkach z jabłkami i rodzynkami

    Składniki:
    2 małe jabłka
    1 szklanka rodzynek
    1,5 szklanka mąki pszennej
    1 szklanka otrąb pszennych prażonych
    3 białka
    2 łyżki płynnego miodu
    1 szklanka mleka
    1/4 szklanki oleju
    1 cukier wanilinowy
    1 łyżeczka cynamonu
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Sposób przygotowania:
    1. Jabłka obieramy i kroimy w niedużą kostkę. Rodzynki parzymy i odstawiamy do ostudzenia. Białka ubijamy na sztywno. Mąkę, otręby, miód, mleko, olej, cukier, cynamon, proszek do pieczenia oraz sodę miksujemy. Do masy dodajemy pokrojone jabłka i rodzynki i mieszamy. Na koniec dodajemy pianę z białek i delikatnie łączymy z masą. Formę do muffinek wykładamy papilotkami i nakładamy masę do 3/4 wysokości. Pieczemy w 180 stopniach 20-25 minut do zrumienienia. Smacznego :)

    Dagmara W.
    dagmara.wasinska@interia.pl

    OdpowiedzUsuń
  23. Owsiane muffinki z brzoskwiniami

    Składniki:
    1 szklanka mąki
    100 g płatków owsianych SANTE
    1 szklanka maślanki
    250 g brzoskwiń z puszki
    25 g płatków migdałów
    25 g wiórek kokosowych
    50 g czekolady mlecznej
    1 jajko
    2/3 szklanki cukru
    1/3 szklanki oleju
    2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
    1/2 łyżeczki cynamonu
    Dodatkowo:
    100 g białej czekolady
    200 g brzoskwiń z puszki

    Sposób przygotowania:
    1. Płatki owsiane zalewamy maślanką i odstawiamy do napęcznienia. Brzoskwinie osączamy z soku i kroimy w niedużą kostkę. W jednej misce mieszamy mąkę z płatkami migdałów, wiórkami kokosowymi, czekolada startą na tarce o dużych oczkach, proszkiem do pieczenia, sodą oraz cynamonem. W drugiej misce roztrzepujemy jajko i mieszamy z namoczonymi w maślance płatkami owsianymi, cukrem, olejem oraz brzoskwiniami. Na koniec mieszamy dokładnie zawartość obu misek. Masę nakładamy do foremek na muffinki wyłożonych papilotkami i pieczemy w 180 stopniach ok. 20-25 minut. Odstawiamy do wystudzenia. Białą czekoladę roztapiamy na parze. Każdą muffinkę smarujemy odrobiną czekolady i posypujemy pokrojonymi w kostkę brzoskwiniami. Smacznego :)

    Dagmara W.
    dagmara.wasinska@interia.pl

    OdpowiedzUsuń
  24. Sernik w biszkopcie migdałowo-orzechowym z kremem amaretto

    Składniki:
    Biszkopt orzechowo-migdałowy:
    8 jajek
    1 szklanka cukru
    1/2 szklanki mąki pszennej
    1/2 szklanki orzechów włoskich SANTE (zmielonych)
    1/2 szklanki migdałów SANTE (zmielonych)
    1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Masa serowa:
    1 kg sera
    8 jajek
    200 g masła
    2 budynie śmietankowe
    1 szklanka cukru
    1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Krem:
    2 szklanki mleka
    2 budynie śmietankowe
    1/3 szklanki cukru
    1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
    200 g masła
    1-2 łyżki likieru Amaretto
    Polewa:
    150 g czekolady mlecznej
    3-4 łyżki mleka

    Sposób przygotowania:
    1. Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno stopniowo dodając cukier. Następnie dodajemy po jednym żółtku dokładnie miksując po każdym. Potem dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz mielone orzechy i migdały i dokładnie ale delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy na blaszkę 22 x 37 cm wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy 30-40 minut w 180 stopniach. Po tym czasie studzimy i przekrawamy na dwa blaty.
    2. Sernik: Miękkie masło ucieramy z cukrem i żółtkami. Dodajemy ser, proszek budyniowy oraz proszek do pieczenie i całość dokładnie miksujemy. Białka ubijamy na sztywno i delikatnie łączymy z masą serową. Gotową masę przelewamy do blaszki o wymiarach 22x37 cm wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok. 1 godziny w 180 stopniach. Studzimy w uchylonym piekarniku a następnie wstawiamy do lodówki. Sernik najlepiej jest upiec dzień wcześniej.
    3. Krem: 1 i 1/2 szklanki mleka zagotowujemy z cukrami. W 1/2 szklance mleka dokładnie rozrabiamy budynie i wlewamy na wrzące mleko. Dokładnie mieszamy i chwile gotujemy aż zgęstnieje. Budyń odstawiamy do wystudzenia. Miękkie masło ucieramy na puch dodając po jednej łyżce zimnego budyniu. Na koniec dodajemy Amaretto i całość dokładnie miksujemy.
    4. Polewa: Czekoladę roztapiamy na parze i dokładnie mieszamy z mlekiem. Przełożenie: Pierwszy blat biszkoptu - 1/2 kremu - sernik - 1/2 kremu - drugi blat biszkoptu. Ciasto polewamy polewą czekoladową i posypujemy wiórkami kokosowymi. Odstawiamy do lodówki, aby krem zastygł. Smacznego :)

    Dagmara W.
    dagmara.wasinska@interia.pl

    OdpowiedzUsuń
  25. Dynia makaronowa z kaszą gryczaną i suszonymi grzybami

    Składniki:

    2 dynie makaronowe lub piżmowe
    garść suszonych grzybów (namoczonych przez noc w wodzie)
    10 dag ostrego salami (najlepiej paprykowe)
    1 duża czerwona cebula
    słoik zielonych oliwek
    słoik suszonych pomidorów
    15 dag kaszy gryczanej prażonej SANTE
    10 dag tartej mozarelli
    oliwa z oliwek
    sól morska jodowana drobnoziarnista SANTE
    pieprz
    oliwa z oliwek do smażenia
    sos:
    6 łyżek zalewy z pomidorów
    3-4 ząbki czosnku
    łyżeczka ziół prowansalskich
    łyżeczka oregano
    sól, pieprz
    Sposób przygotowania: Dynię myjemy i przekrawamy wzdłuż na pół tak, żeby powstały 4 porcje. Za pomocą łyżki wydrążamy środki. Solimy i pieprzymy. Lekko skrapiamy oliwą z oliwek. Wykładamy na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem. Pieczemy przez ok. 45 minut w temperaturze 200 stopni C. W tym czasie kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu. Salami kroimy w cienkie paski. Cebulę kroimy w piórka. Cebulę i wędlinę wrzucamy na patelnię. Po ok. 10 minutach dodajemy grzyby. Podlewamy wodą pozostałą po ich moczeniu. Dusimy do czasu aż grzyby staną się miękkie. Pomidory kroimy w cienkie paseczki. Zalewę z pomidorów mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i ziołami. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Kaszę mieszamy z resztą składników. Dodajemy przekrojone na pół oliwki. Mieszamy z ziołowym sosem. Farszem napełniamy dynie. Posypujemy mozarellą. Zapiekamy jeszcze ok. 10 minut.

    OdpowiedzUsuń
  26. Barbara Wiśniewska barwis1984@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  27. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bułeczki drożdżowe z masą makową z bakaliamii
      Składniki:
      Ciasto:
      1 kg mąki
      7 dag drożdży
      ok.1/2 l mleka ciepłego
      3 żółtka
      20 dag cukru
      szczypta soli
      10 dag masła
      cukier waniliowy
      skórka starta z 1 wyparzonej cytryny
      Masa makowa:
      25 dag maku
      1łyżka stopionego wystudzonego masła
      1/3 szkl.płynnego prawdziwego miodu
      skórka pomarańczowa
      garść siekanych orzechów laskowych Sante
      2 łyżki siekanych migdałów Sante
      kilka kropli olejku migdałowego
      dodatkowo:1 jajko do posmarowania bułeczek,mak do posypania
      Sposób przygotowania:
      Mąkę przesiać.Zrobić rozczyn:drożdże rozetrzeć z łyżką cukru,dodać troszkę ciepłego mleka i 25 dag mąki.Wszystko dokładnie wymieszać(gęstość rozczynu powinna być jak gęstość kwaśnej śmietany).Pozostawić przykryty rozczyn w ciepłym miejscu.żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę.Masło stopić,przestuidzić.Gdy rozczyn podwoi objętość dwukrotnie dać go do miski z resztą mąki,dodać utarte żółtka z cukrem,resztę ciepłego mleka ,posolić i zarobić ciasto.Wyrabiać ciasto bardzo starannie tak aby do ciasta weszło jak najwięcej powietrza.Gdy ciasto ma gładką ,lśniącą powierzchnię i odstaje od ręki i naczynia,wlewać powoli masło,ciągle wyrabijają ręką ciasto dodać cukier waniliowy i skórkę z cytryny.Gdy ciasto pochłonie całkowicie tłuszcz odstawić przykryte ciasto w ciepłe miejsce.Gdy objętość ciasta zwiększy się dwukrotnie wyłożyć je na posypanej mąką stolnicy i wyrobić.Z ciasta formować małe bułeczki w środek dając po łyżeczce nadzienia z makiem.Bułeczki ułożyć w odstępach na blaszce do pieczenia (wyłożonej papierem do pieczenia ciast).Pozostawić na chwileczkę do podrośnięcia.Posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać makiem.Piec w uprzednio nagrzanym piekarniku w 180 stopniach przez ok.25-30 min. Masa makowa:Mak zalać wrzącym mlekiem lub wodą i gotować przez ok. 2 godz.na małym ogniu.Następnie dobrze odcedzić na sicie,wystudzić i przemielić przez maszynkę do mielenia mięsa na najmiejszych oczkach 2-3 razy.Mak utrzeć z płynnym miodem ,masłem,dodać bakalie i olejek migdałowy.Wszystko dokładnie utrzeć.
      Agnieszka Rec

      Usuń
  28. ORZECHOWA JAGLANKA Z JABŁKIEM I ŻURAWINĄ
    składniki na 2 porcje:
    - 80g kaszy jaglanej Sante
    - 2 łyżki masła orzechowego Sante
    - łyżka syropu klonowego
    - 2 łyżki suszonej żurawiny
    - 2 jabłka
    - 2 łyżki cukru trzcinowego Sante
    - łyżeczka cynamonu
    Kaszę jaglaną ugotować, następnie dodać masło orzechowe i syrop klonowy. Wymieszać. Jabłka obrać, pokroić w kostkę, dodać cukier, cynamon i gotować pod przykryciem, aż owoce zmiękną i częściowo się rozpadną. W naczyniach ułożyć połowę kaszy, następnie część jabłek, przykryć resztą kaszy. Na wierzchu ułożyć resztę jabłek i żurawinę. Oprószyć cynamonem.

    OdpowiedzUsuń
  29. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  30. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  31. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  32. Jesienny krupnik z ogórkiem kiszonym


    Składniki:
    • 50 dag karkówki
    • 2 garście suszonych grzybów
    • 7 łyżek kaczy jęczmiennej pęczak SANTE
    • 4 duże ziemniaki
    • 6 ogórków kiszonych
    • 2 łyżki śmietany
    • 2 liście laurowe
    • 3 ziela angielskie
    • sól morska jodowana drobnoziarnista SANTE
    * pieprz
    • tłuszcz do smażenia
    • natka pietruszki
    Sposób przygotowania: 3 litry wody zagotowujemy. Karkówkę kroimy w kostkę. Opruszamy solą i pieprzem. Podsmażamy na patelni. Wkładamy do garnka. Dokładamy grzyby, liście i ziele angielskie. Gotujemy pod przykryciem ok. 30 minut. Dodajemy dokładnie opłukaną kaszę. Po 10 minutach dorzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki. Ogórki kroimy w półplasterki. Dodajemy do zupy 10 minut po tym jak wrzuciliśmy ziemniaki. Gotujemy jeszcze ok. 5 minut. Zabielamy śmietaną. Solimy i pieprzymy do smaku. Tuż przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki.

    OdpowiedzUsuń
  33. Grzybowy gulasz z ogórkiem konserwowym

    Składniki:
    * 65 dag szynki
    * 35 dag suszonych grzybów (namoczonych w 2 szklankach wody)
    * 2 cebule
    * 3 ziela angielskie
    * 2 liście laurowe
    * szklanka bulionu (może być z kostki)
    * 2 łyżki koncentratu pomidorowego
    * 5 ogórków konserwowych
    * sól, pieprz
    * tłuszcz do smażenia
    * kasza gryczana prażona SANTE

    Sposób przygotowania: Grzyby płuczemy, zalewamy 2 szklankami wody i moczymy do czasu aż napęcznieją i zmiękną. Gotujemy je w wodzie w której się moczyły do czasu aż zmiękną. Mięso kroimy w kostkę, podsmażamy na patelni na rumiany kolor, dodajemy pokrojoną w piórka cebulę. Smażymy do czasu aż cebula zmięknie. Przekładamy do garnka. Do mięsa dodajemy grzyby razem z wodą w której się moczyły i dolewamy szklankę bulionu. Dusimy na małym ogniu ok. 1 h. Ogórki kroimy w półplasterki. Dodajemy je do mięsa. Dodajemy koncentrat pomidorowy, doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy jeszcze 15 min. Kaszę przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Podajemy z gulaszem i ulubionymi dodatkami.

    OdpowiedzUsuń
  34. Witam:) Przyłączam się do zabawy i zaproponuję :
    Kasza jaglana z karmelizowanymi figami:
    O właściwościach kaszy jaglanej nie trzeba nikomu tłumaczyć, połączyłam ją z karmelizowanymi figami, posypałam dużą ilością prażonych nasion i stworzyłam pełnowartościowy zdrowy posiłek.
    Składniki
    1 szklanka kaszy jaglanej Sante
    2,5 szklanki chudego mleka
    szczypta soli
    1 łyżka miodu rzepakowego
    1 laska wanilii
    5 świeżych fig
    1 łyżka cukru brązowego cynamonowego
    2 łyżki masła
    3 łyżki wody
    3 łyżki mieszanych ziaren-siemię lniane, dynia, słonecznik, sezam

    Sposób przygotowania
    Kaszę jaglaną przesypujemy do suchego garnka z grubym dnem, prażymy na ogniu kilka minut od czasu do czasu mieszając, kiedy zacznie uwalniać swój aromat,
    zalewamy ją gorącym mlekiem, dodajemy wydrążoną laskę wanilii bez ziarenek oraz szczyptę soli i gotujemy pod przykryciem od czasu do czasu mieszając, aż kasza wchłonie prawie cały płyn w między czasie osłodzić miodem.Odstawić ją w ciepłe miejsce na 10 minut aby "doszła"
    Figi myjemy kroimy na cząstki. W rondelku rozgrzewamy masło, dodajemy owoce, zasypujemy cukrem, dodajemy ziarenka wanilii, karmelizujemy około 2 minuty po czym ostrożnie wlać wodę , zamieszać trzymać na ogniu do momentu powstania syropu.
    Na suchej patelni prażymy mieszankę ziaren ,od czasu do czasu potrząsając patelnią.Studzimy. Kaszę wyłożyć do miseczki, polać karmelizowanymi figami, posypać ziarnami, od razu podawać.
    Życzę smacznego!

    OdpowiedzUsuń
  35. Muhallabia

    Składniki na 2 pucharki:

    2 szklanki mleka
    3 łyżki cukru trzcinowego Sante
    1 i 1/2 łyżki mąki ryżowej
    1 łyżka mąki kukurydzianej Sante
    1/2 łyżeczka wody pomarańczowej (jeśli macie różaną to idealnie się nada!)
    Pistacje
    Przygotowanie:
    Do rondelka wlewamy mleko. Rozpuszczamy w nim cukier. Dodajemy mąki i mieszamy aż zgęstnieją. Wlewamy wodę pomarańczową i kontynuujemy mieszanie przez 2/3 minuty. Masę wlewamy do miseczek lub słoiczków i odstawiamy by wystygło. Następnie umieszczamy w lodówce na co najmniej 3 godzinki. Gotowy pudding podajemy posypany pistacjami.

    OdpowiedzUsuń
  36. Składniki na 8 małych placuszków:
    1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej Sante
    3 łyżki mąki kukurydzianej Sante
    6 lub 7 łyżek mleka 0,5%, roślinnego lub bez laktozy
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Cynamon
    Żurawina Sante
    Kasze jaglaną (ok.50 g) opłukać, ugotować i odstawić do wystygnięcia.
    Przełożyć do miseczki i dodać wszystkie składniki (oprócz żurawiny) i zblendować na gładką masę. Dorzucić żurawinę. Na rozgrzaną patelnię (jeśli jest to patelnia inna niż do naleśników, dajemy pół łyżeczki masła) nakładamy łyżką masę. Smażymy przez 2/3 minutki na małym ogniu i przewracamy. Podajemy posypane żurawiną, znakomicie smakują też z lodami waniliowymi!

    OdpowiedzUsuń
  37. Taamiya czyli egipski falafel z ciecierzycy
    Składniki:
    350 g ciecierzycy Sante
    1 cebula
    4 łyżki posiekanej natki pietruszki
    2 łyżeczki curry (ja niestety musiałam tak zastąpić, ale jeśli masz kardamon, kmin, kolendrę - śmiało dawaj!)
    1 lub 2 ząbki czosnku
    1/2 łyżeczki cynamonu
    1/2 łyżeczki chilli
    1 łyżeczka soli
    1/2 łyżeczki sody
    1 łyżka wody
    Olej do smażenia

    Przygotowanie:
    Namaczamy przez całą noc ciecierzyce w zimnej wodzie (jeśli mamy już gotową, pomijamy ten punkt).
    Następnego dnia cieciorkę należy opłukać i osuszyć. Mielimy w maszynce do mielenia razem z cebulą. (gotowaną możemy potraktować blenderem). Dodajemy przyprawy, sodę, wodę i dokładnie mieszamy. Masa powinna być "zwarta". Przykrywamy szmatką lub folią i odstawiamy w zimne miejsce na co najmniej 30 minut. Po tym czasie wyciągamy masę i formujemy kuleczki - spłaszczamy lub zostawiamy normalne. Smażymy w dużej patelni, na dobrze rozgrzanym oleju. Po usmażeniu odsączamy za pomocą ręcznika papierowego.
    Wersja fit: Chcesz by wersja była lżejsza i być troszkę jak jeden z Kudłatych Kucharzy?
    Nie smaż falafel'a, upiecz przez ok 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

    OdpowiedzUsuń
  38. Czekoladowa tarta soczewicowa z kremem jaglano-śliwkowym
    Składniki:
    100g soczewicy Sante
    1 jajko
    1 łyżeczka kakao
    4 łyżeczki stewii
    Krem:
    60g kaszy jaglanej Sante
    4 łyżeczki stewii
    150 ml mleka bez laktozy lub roślinnego
    100g Czekolady gorzkiej
    100g suszonych śliwek Sante

    Przygotowanie:
    Soczewicę gotujemy aż będzie miękka. Blenderujemy z jajkiem, kakao i stewią. Przekładamy masę do sylikonowej formy na tartę (najlepiej małej), dokładnie rozprowadzamy i pieczemy spód ok. 10 min. w 180 stopniach.
    Kaszę jaglaną płuczemy w zimnej wodzie 2-3 razy by pozbyć się goryczki. Zalewamy 1,5 szkl. wody i gotujemy razem ze stewią i 40g gorzkiej czekolady. Gotujemy do momentu aż kasza wchłonie całą wodę. Śliwki kroimy na 3 paseczki. Ugotowaną kaszę przekładamy do miski. Blenderujemy razem ze stewią i 150ml mleka. Na podpieczony spód tarty wykładamy masę. Dekorujemy kostkami gorzkiej czekolady. Pieczemy ok. 20 min. w 180 stopniach. Wyciągamy z formy po przestygnięciu.

    OdpowiedzUsuń
  39. Proponuję na śniadanie zdrowe i pełnowartościowe placuszki owsiano-bananowe

    Składniki

    - 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych Sante;
    - 2 duże dojrzałe banany;
    - 1 i 1/2 szklanki mleka;
    - 1 jajko;
    - 1/2 szklanki mąki;
    - szczypta soli Sante;
    - 1 czubata łyżeczka sody;
    - cynamon do smaku;
    - olej do smażenia.

    Przygotowanie

    Wieczorem płatki owsiane zalej mlekiem, wymieszaj i włóż do lodówki. Rano wyjmij płatki z lodówki, dodaj do nich jajko, mąkę z sodą oraz solą i wymieszaj. Obrane banany, pokrój w plasterki i dokładnie rozgnieć np. widelce. Kolejno dodaj do płatków i całość bardzo dokładnie wymieszaj. Gęstość reguluj mąką lub mlekiem. Na końcu do ciasta wsyp cynamon i zamieszaj.
    Ciasto nabieraj łyżką stołową i smaż na rozgrzanym oleju, z obu stron na złoty kolor. Smaż na małym ogniu, aby placuszki upiekły się w środku.
    Usmażone przekładaj na papierowy ręcznik, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.
    Przed podaniem możesz posypać cukrem pudrem oraz owocami.
    Placuszki możesz przygotować wieczorem, a rano podgrzać (również będą bardzo smaczne).

    KasiekK
    kontakt@magielkuchenny.pl

    OdpowiedzUsuń
  40. Ultra zdrowa wersja tiramisu :) :)

    Warstwa ''biszkopt''
    100g daktyli
    75g pestek dyni Sante
    75g słonecznika Sante
    2 jajka
    50g otrąb żytnich Sante
    3 łyżki kakao
    Łyżeczka cynamonu i proszku do pieczenia
    Łyżka kawy mielonej
    Duży burak ok.150g
    Cukier trzcinowy Sante - 3 łyżki

    Daktyle zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na godzinę,żeby zmiękły.Dynię,słonecznik i otręby miksujemy na mąkę,dodajemy odsączone daktyle (wody nie wylewamy !!!) jajka i resztę suchych składników,miksujemy.Buraka obieramy i trzemy na dużych oczkach,dorzucamy do masy i dokładnie mieszamy.Pieczemy ok.40 minut w 170 stopniach,zawsze piekę w nierozgrzanym piekarniku.

    Warstwa ''mascarpone''

    450g kaszy jaglanej Sante, ugotowanej
    3 dojrzałe banany
    200g serka waniliowego

    100g gęstego jogurtu
    Łyżka żelatyny lub agaru
    2 łyżki miodu
    2 gruszki

    + Kawa do nasączenia wymieszana z amaretto,kakao

    Ugotowaną kaszę miksujemy do momentu uzyskania kremowej,gładkiej konsystencji (thm. ok.1.5 minuty,obr.6-7).Dodajemy banany, miód i powtarzamy czynność.Żelatynę rozpuszczamy w małej ilości wody.Do masy dokładamy jogurt,serek i w.w. żelatynę.Mieszamy.Według uznania dodać możemy też do masy startą gruszkę.

    Ciasto kroimy w plasterki,moczymy w kawie z amaretto i układamy warstwami
    -Serek
    -Ciasto
    -Serek
    -Ciasto
    -Serek

    Z wierzchu posypujemy kakao,najlepiej włożyć na noc do lodówki, by smaki się przegryzły, a biszkopcik lepiej nasączył kawą.

    Smacznego :)

    OdpowiedzUsuń
  41. Orkiszowa sałatka z kurczaka

    300g piersi kurczaka
    2 łyżki musztardy miodowej
    30g oliwy + 2 łyżki
    sól himalajska Sante, pieprz
    250g ziaren orkiszu (lub ew. kaszy pęczak Sante)
    80g migdałów Sante
    4 garście rukoli
    Sok z cytryny

    Na początku ugotować ziarna orkiszu.
    Następnie natrzeć piersi kurczaka miodem, 2 łyżkami oliwy, solą i pieprzem. Odstawić na pół godziny do lodówki.
    Oliwę rozgrzać na patelni i usmażyć piersi z obydwu stron.
    Migdały posiekać na mniejsze kawałki i podprażyć przez minutę na suchej rozgrzanej patelni.
    Kurczaka pokroić w paski, wymieszać z ostudzonym orkiszem, rukolą i migdałami, skropić sokiem z cytryny. Doprawić według smaku pieprzem i solą.

    Smacznego :)

    OdpowiedzUsuń
  42. 3-SKŁADNIKOWE BATONY Z PREPAROWANYCH ZIAREN Z MASŁEM ORZECHOWYM
    100-120g preparowanych ("dmuchanych/ekspandowanych") ziaren, np. kaszy jaglanej, amarantusa, gryki itp. - u mnie mieszanka tych trzech
    1/2 szklanki syropu klonowego
    1/2 szklanki masła orzechowego SANTE

    W rondelku rozpuszczamy miód i masło orzechowe, gdy masa będzie już rzadka mieszamy ją z preparowanymi ziarnami i mieszamy. Formę (u mnie keksówka) wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej masę mocno dociskając. Studzimy i wkładamy do lodówki na min. 5h. Kroimy na 10 równych kawałków. Smacznego! :)

    OdpowiedzUsuń
  43. DOMOWE CZEKOLADKI A'LA REESES
    100g czekolady gorzkiej
    60g masła orzechowego SANTE

    Połowę czekolady rozpuścić. Przygotować silikonowe foremki na muffiny. Do każdej foremki nakładać po ok. 1/2 łyżeczki czekolady, po czym rozsmarować ją dokładnie (np. zwykłym pędzelkiem :)) po dnie i ok. 1/6 wysokości foremki. Wstawić foremki na ok. 15 minut do lodówki, aby czekolada zastygła.
    Do foremki z czekoladą nałożyć ok. łyżeczkę masła orzechowego i rozprowadzić ją po dnie. Foremki wypełnione już masłem orzechowym wstawić na ok. 20 minut do zamrażarki. Rozpuścić drugą część czekolady. Foremki wyjąć z zamrażarki, na każdą nakładać znów ok. 1/2 łyżeczki czekolady i pędzelkiem rozsmarować po wierzchu. Wstawić foremki do lodówki na ok. 30 minut. Gotowe, smacznego! :)

    OdpowiedzUsuń
  44. DYNIOWO-BANANOWY PUDDING CHIA
    40g nasion chia SANTE
    150g puree z dyni
    średni dojrzały banan, ok. 100g po obraniu
    100-150ml mleka roślinnego

    Banana rozgniatamy widelcem, łączymy z puree dyniowym i mlekiem. Następnie dodajemy nasiona chia i dokładnie mieszamy. Wkładamy całość do lodówki na min. 4h, a najlepiej na całą noc. Podajemy z dowolnymi dodatkami. Smacznego! :)

    OdpowiedzUsuń
  45. WIEŻYCZKI MIĘSNO-WARZYWNE Z SŁONECZNIKIEM

    Składniki:
    -2 pojedyncze filety z kurczaka
    -20 dag mięsa mielonego
    -1 cebula
    -1 jajko
    -2 łyżki bułki tartej
    -sól morska jodowana drobnoziarnista SANTEl, pieprz,ostra papryka,przyprawa do mięsa mielonego, przypraw do kurczaka

    Farsz:
    -2 większe pieczarki
    -1 cebula
    -1/2 papryki czerwonej
    -sól morska jodowana drobnoziarnista SANTE,pieprz

    Dodatkowo:
    -4 plastry żółtego sera
    -4 łyżki słonecznika SANTE

    Sposób wykonania:
    1.Fileta z kurczaka myjemy, osuszamy. Nacieramy przyprawa do kurczaka. Odstawiamy.
    2.Farsz: cebulę siekamy w kostkę , paprykę kroimy w paseczki,pieczarki w plasterki. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju dodajemy cebulę smażymy na rumiano, oddajemy paprykę i pieczarki, doprawiamy i dusimy ok.10 min.
    3.Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy posiekaną cebulę, jajko, bułkę tarta oraz przyprawy i wyrabiamy . Dzielimy na dwie części,
    4. W naczyniu do zapiekania układamy porcje mięsa mielonego formując placek,rozkładamy 2 łyżki warzyw posypujemy słonecznikiem i układamy plaster sera ,kładziemy fileta z kurczaka ,plaster sera żółtego ,2 łyżki warzyw i posypujemy słonecznikiem.
    W taki sam sposób postępujemy z druga porcją mięsa.
    5.Pieczemy w piekarniku ok.25-30 min w temp.170 stopni.

    OdpowiedzUsuń
  46. Przepis na mega zdrowe ciasto bez mąki, bez cukru, tłuszczu i glutenu, za to z dodatkiem warzywa ;) (ciecierzycy) - dobre dla wszystkich łasuchów, ale w szczególności dla alergików oraz dbających o linię. Robi się je bardzo szybko i jest smaczne.

    Przepis i zdjęcie (wysłane na e-maila) pochodzą z mojego bloga.

    1 puszka odsączonej ciecierzycy
    3 jajka
    1 dojrzały banan
    4-5 łyżeczek stewii
    2 łyżki kakao
    1/2 łyżeczki sody
    4 łyżki zmielonych migdałów
    4 łyżki posiekanej suszonej żurawiny
    trochę aromatu waniliowego

    Rozgrzać piekarnik do 175'C. Wszystkie składniki wrzucić do blendera lub miksera i zmiksować na gładką masę. Na na końcu dodać żurawinę.
    Następnie sprawdzić czy ciasto jest wystarczająco słodkie i przelać do małej keksówki. Piec ok. 30-35 minut.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Produkty Sante w przepisie: ciecierzyca, żurawina i migdały.

      Usuń
  47. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  48. SERNIK OWSIANY Z JABŁKAMI
    Składniki:
    Spód owsiany:
    -10 dag płatków owsianych SANTE
    -2 łyżki dowolnych otrębów SANTE
    -4 łyżki jogurtu naturalnego
    -2 łyżeczki proszku do pieczenia
    -1/2 szkl. cukru

    Ser:
    -20 dag twarogu z kostki
    -3 jajka
    -4 łyżki budyniu śmietankowego
    -7 łyżek cukru
    -1 cukier waniliowy

    Ponadto:
    -1 jabłko
    -polewa czekoladowa

    Sposób wykonania:
    1.Spód: płatki i otręby zalewamy 3/4 szkl. gorącej wody i odstawiamy na 30 min. by napęczniały. Następnie dodajemy cukier,proszek do pieczenia,jogurt,dokładnie wymieszać,jeśli ciasto jest za rzadkie można dodać 1-2 łyżki mąki.
    2.Ser: sera nie mielimy. Żółtka ucieramy z cukrami, dodajemy ser oraz budyń, dokładnie miksujemy. Białka ubijamy na sztywna pianę i łączymy z serem.
    Jabłko obieramy i kroimy w plasterki.
    3. Tortownicę(śr.21 cm) wykładamy papierem do pieczenia , wykładamy połowę ciasta owsianego , układamy jabłka i przykrywamy drugą częścią ciasta, na górę wykładamy ser. Pieczemy ok.50 min w temp.170 stopni. Wystudzony sernik dekorujemy polewą.

    OdpowiedzUsuń
  49. OWSIANA SZARLOTKA
    Zdrowsza wersja szarlotki.

    Składniki:
    Ciasto owsiane:
    -1 szkl. płatków owsianych SANTE
    -1 szkl. mąki
    -15 dag margaryny
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia
    -1 jajko
    -1/4 szkl. cukru

    Kruszonka;
    -2 szkl. płatków owsianych SANTE
    -1/2 szkl. cukru
    -10 dag margaryny

    Ponadto:
    -1 l prażonych jabłek

    Sposób przygotowania:
    1. Margarynę stopić, ostudzić. Płatki owsiane zblenderować. Suche składniki połączyć. Jajko ubić z cukrem na puch. Do suchych składników dodać dodać margarynę wymieszać, na koniec dodać ubite jajko delikatnie wymieszać. Tortownicę (śr.26cm) wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć ciasto, podpiec 15 min w temp. 170 stopni.
    2.Składniki na kruszonkę zagniatamy.
    3.Na podpieczone ciasto wykładamy jabłka i posypujemy kruszonką. Pieczemy ok.40-45 min. w temp.170 stopni.

    OdpowiedzUsuń
  50. Słodko-pikantna potrawka z makaronem
    Składniki:
    200 g makaronu ryżowego
    300 g mięsa wieprzowego /szynka, schab/
    300 g mięsa wołowego /gulaszowe/
    1 papryka
    150 g groszku mrożonego
    1 duża marchew
    1 mała kapusta pekińska
    1 puszka pomidorów krojonych
    1 puszka czerwonej fasoli
    4-5 strąków papryki konserwowej
    250 ml soku marchewkowo-pomarańczowego
    1 świeża chili
    1 cytryna
    1 limona
    4 łyżki koncentratu pomidorowego
    3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
    natka pietruszki
    szczypior
    przyprawy: sos sojowy jasny, sos sojowy ciemny, sezam Sante, sos rybny, ocet ryżowy, papryka ostra wędzona, czosnek granulowany, imbir, cynamon, sól
    Przygotowanie:
    Makaron wrzucić na 5 minut do osolonego wrzątku, odcedzić i natychmiast schłodzić pod zimną wodą. Odstawić na bok.
    Mięsa oczyścić i zmielić na dużych oczkach maszynki. Podsmażyć wieprzowinę na niewielkiej ilości tłuszczu, podobnie – wołowinę. Połączyć mięsa i smażyć jeszcze chwilę.
    Przyprawić delikatnie solą i pieprzem. Odstawić.
    Sok pomarańczowy połączyć z pomidorami i koncentratem /2 łyżki/. Zagotować. Zmniejszyć moc palnika, dodać sok z cytryny i limony, przyprawić i dusić chwilę pod przykryciem. Dodać mięso, skórkę pomarańczową, odsączoną fasolę i pokrojone papryki. Dusić 7-10 minut. Dodać drobno poszatkowaną kapustę, dusić do miękkości.
    Dodać posiekaną chili i przyprawić do smaku.
    Na woku rozgrzać oliwę, dodać sos sojowy i 2 łyżki koncentratu. Smażyć chwilę. Wrzucić makaron i podgrzewać, ciągle mieszając. Dodać rozmrożony groszek, startą na tarce o drobnych oczkach marchew i posiekaną natkę. Przyprawić i podgrzać.
    Od razu nałożyć gorące porcje. Dodać szczypior i uprażony na suchej patelni sezam.
    Smacznego.

    OdpowiedzUsuń
  51. SŁODKO-PIKANTNY CHIŃCZYK
    Składniki makaronu i ryżu:
    100 g ryżu brązowego
    100 g makaronu pełnoziarnistego /kokardki/
    przyprawy: cynamon mielony, imbir mielony, pieprz biały, pieprz pomarańczowy, pieprz czarny, czosnek granulowany, 1 łyżka białego sezamu Sante, 4 łyżki mirinu, 2 łyżki oleju sezamowego, 1,5 łyżki sosu sojowego ciemnego, 2-3 łyżki miodu, 2 ząbki czosnku, 0,5 świeżej papryczki chili, szczypior
    Przygotowanie:
    Ugotować makaron i ryż osobno.
    Przelać zimną wodą do schłodzenia, wymieszać i odstawić na sito do odsączenia.
    Na dużej patelni rozgrzać olej.
    Podsmażyć posiekany czosnek i chili 1-2 minuty.
    Wlać mirin, miód i sos sojowy, zamieszać.
    Dodać makaron i ryż i smażyć 5-6 minut do zarumienienia i podgrzania.
    Przyprawić.
    Posypać sezamem i szczypiorkiem.
    Składniki na mięsną potrawkę:
    500 g mięsa gulaszowego
    2 średnie marchwie
    100 g papryki konserwowej
    przyprawy: pieprz syczuański, pieprz biały mielony, pieprz czarny mielony, imbir mielony, cynamon mielony, czosnek granulowany, 2-3 łyżki octu ryżowego, 1 łyżka sosu sojowego jasnego, 1 łyżka sosu sojowego ciemnego, 1 limonka, 3 goździki, 1 łyżka pikantnego keczupu, 2 łyżki musztardy pikantnej, 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej, 1 świeża papryczka chili, 1 łyżka sezamu Sante, 3 łyżki oleju, 1 łyżka cukru dark muscovado, 2 łyżki miodu, mleko, 5 łyżek mirinu
    Przygotowanie:
    Mięso dokładnie oczyścić i osuszyć, obtoczyć w mące.
    Marchew zetrzeć na drobnej tarce.
    Na patelni rozgrzać olej. Smażyć chili.
    Dodać sos sojowy, cukier, miód, keczup i musztardę. Dokładnie wymieszać.
    Podsmażyć wieprzowinę do zarumienienia. Zalać około 150 ml mleka, octem i mirinem.
    Dusić do miękkości mięsa, a w razie potrzeby dodawać mleko.
    Marchew zetrzeć na bardzo drobnej tarce i dodać do mięsa.
    Dusić chwilę.
    Paprykę posiekać i dodać.
    Przyprawić do smaku. Dobrze podgrzać. Posypać sezamem.
    Smacznego.

    OdpowiedzUsuń
  52. Azjatycka kura z ryżem
    Składniki na kurę:
    600 g mięsa drobiowego /pierś, podudzia/
    1 duża papryka /czerwona/
    1 duża papryka marynowana
    250 g mrożonego groszku
    1 puszka kiełków fasoli mung
    2-3 łyżki kaparów
    2 cebule białe
    2 dymki ze szczypiorem
    przyprawy: 1 łyżka sosu rybnego, 1 łyżka sosu sojowego jasnego, 1 łyżka sosu sojowego ciemnego, 1 łyżeczka cynamonu, 2 łyżki karmelizowanego słonecznika, 1 łyżka ciemnego sezamu, 2 łyżki pasty migdałowej, oliwa, pieprz, sól, 3-4 ząbki czosnku, 2 łyżeczki świeżego imbiru, 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej, 4 łyżki miodu pitnego /może być wino ryżowe/, 2 łyżki miodu, 1 świeża chili /czerwona/
    Przygotowanie:
    Kurczaka ugotować w rosole. Ostudzić i obrać. Pokryć mąką.
    Papryki pokroić w kostkę, groszek rozmrozić, cebulę i dymki posiekać, kiełki odsączyć.
    Na woku rozgrzać oliwę. Smażyć posiekaną chili i czosnek oraz sosy: sojowe i rybny. Po około minucie wrzucić kurczaka i smażyć około 3 minuty.
    Dodać cebulę i papryki, podsmażyć kolejne 3 minuty. Cały czas mieszać. Wrzucić groszek i podsmażać 2 minuty. Dodać kiełki, wymieszać i przyprawić do smaku. Miód, miód pitny, imbir i pastę migdałową rozkłócić razem. Wrzucić na wok i wymieszać intensywnie. Podgrzewać jeszcze 1-2 minuty.
    Składniki na ryż:
    280 g ryżu paraboiled
    1 cytryna
    przyprawy: 2 suszone chili, 1 łyżka sosu rybnego, 1 łyżka sosu sojowego jasnego, 1 łyżka sosu sojowego ciemnego, 1 świeża chili, 2 ząbki czosnku, 3 łyżki miodu pitnego, 1/4 łyżeczki kurkumy, oliwa, biały pieprz, sól, natka
    Przygotowanie:
    Ryż ugotować do miękkości z dodatkiem suszonej chili i soli. Odcedzić.
    Na patelni rozgrzać oliwę. Podsmażyć sosy sojowe i rybny z posiekaną chili i czosnkiem.
    Wrzucić ryż i smażyć.
    Miód połączyć z kurkumą i pieprzem oraz drobno posiekaną natką. Dodać do ryżu i wymieszać. Podgrzewać 2-3 minuty.
    Podać ryż i potrawkę posypaną uprażonym sezamem i posiekanym szczypiorem gorące. Osobno.
    Smacznego.

    OdpowiedzUsuń