Cappelletti z pieczarkami, jarmużem i oregano


Po obejrzeniu programu " Po prostu po Włosku ", nie mogłam się oprzeć żeby nie zrobić swoich pierożków.  Tradycyjne włoskie tortellini podaje się z sosem pomidorowym zaś  cappelletti podawane jest do bulionu i zup, a co najważniejsze ma inny kształt, moja wersja pysznego makaronu z Modeny. Pod naszym dachem pierożki zasmakowały z barszczem i maślanym sosem z oregano.

Ciasto:

- 20 dag mąki pszennej
- 2 jaja
- szczypta soli 

Farsz;

- 3 pieczarki
- 2 garści jarmużu
- 1 ząbek czosnku
- gałązka rozmarynu
- kromka chleba
- sól
- pieprz 
- olej

Średnica wykrawanych kółeczek to 5 cm, z tej ilości wychodzi ok. 50 sztuk.

1. Zagniatamy ciasto, wałkujemy je bardzo cienko i wykrawamy kółeczka.

2. Na patelni rozgrzewamy olej, blanszujemy drobno pokrojone pieczarki, czosnek i jarmuż. Po koniec smażenia dodajemy oregano i przyprawy. W maszynce mielimy warzywa z dodatkiem chleba, powstałą masę ewentualnie doprawiamy do smaku.


3. Na wycięte z ciasta kółeczka nakładamy mała ilość farszu i formujemy pierożki.



4. Gotowe pierożki gotujemy w lekko osolonej wodzie z dodatkiem oleju i gałązki oregano, czas gotowania zależy od grubości ciasta, ok. 3-4 minut. Podawać z bulionem lub barszczem, lub polane roztopionym masłem z dodatkiem świeżego oregano.


0 komentarze :