Chrust - chrusty, faworki



Sprawdzony, najlepszy i najprostszy przepis na domowe faworki :), jak wiadomo te domowe zawsze najsmaczniejsze!.


Składniki:

- 1/2 kg mąki pszennej, u mnie typ 500 kupiona w młynie
- 6 pełnych łyżek kwaśnej śmietany
- 6 żółtek, najlepiej z wiejskich jaj
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżka octu
- szczypta soli

Dodatkowo:

- tłuszcz do smażenia
- cukier puder do posypania


1. Wszystkie składniki łączymy ze sobą i zagniatamy ciasto. Jeśli zbyt się klei do dłoni podsypujemy je mąką, jeśli jest za suche można dodać odrobinę śmietany. Wyrobione ciasto będzie dość twarde i lekko wilgotne. A teraz część najważniejsza, czyli wybijanie wałkiem ciasta!. Mocne uderzenia wałkiem w ciasto i składanie go w kopertę sprawi, że pojawią się pęcherzyki powietrza, po. ok. 15 minutach intensywnych uderzeń ciasto będzie gotowe do wałkowania.

2. Ciasto dzielimy na połowę i wałkujemy bardzo cienko podsypując mąką. Gotowy płat ciasta kroimy w wąskie pasy o długości ok. 8-10 cm, nacinamy na środku i przewlekamy ciasto przez dziurkę. Faworki smażymy na mocno rozgrzanym tłuszczu. Można łączyć smalec z olejem rzepakowym. Czas pieczenia to nie dłużej niż 30-40 sekund, obracając widelcem aby obydwie strony równo się zarumieniły. Łyżką cedzakową wyciągamy chrust z oleju i odsączamy do na papierowym ręczniku kuchennym, po odsączeniu posypujemy obficie cukrem pudrem.





3 komentarze :