Ciasteczka jaglane z bananem i słonecznikiem, bezglutenowe


Moja nowa propozycja na dietetyczne rarytasy, bez mąki, bez cukru i bez glutenu.... :), jeśli macie ochotę ich spróbować to śmiało do kuchni i pieczemy!.

Składniki:

- 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
- 1 banan
- 1/2 szklanki mleka
- 4 łyżki miodu
- 1/2 szklanki rodzynek
- 1/4 szklanki słonecznika
- 1/2 łyżeczki carry
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/2 łyżeczki imbiru
- 2 łyżki lnu mielonego
- 1/2 łyżeczki sody
- szczypta soli
- łyżka oleju kokosowego

Produkty dobrej jakości znajdziecie na www.Skworcu.com.pl

1. Kaszę przelewamy wrzątkiem żeby pozbyć się jej goryczki, a następnie gotujemy wg. przepisu, po ugotowaniu odstawiamy do wystudzenia. Do wystudzonej kaszy dodajemy mleko, miód i banana, blenderem miksujemy na gładką masę. Dodajemy resztę składników, mieszamy.

2. Piekarnik rozgrzewamy do 180 C, na przygotowane formy wyłożone papierem do pieczenia łyżką nakładamy małe porcje ciasta. Czas pieczenia ok. 20 - 25 minut, pod koniec formę przekładamy na sam spód, aby ciastka dobrze się podpiekły od spodu. 





0 komentarze :