Granola


Za oknem powoli czuć jesienny klimat, warto więc aby nasze śniadania i podwieczorki były zbilansowane i zawierały dużo błonnika, który jest zbawczy dla naszego układu pokarmowego. Na bazie płatków owsianych powstała granola, która obfituje w bogactwo nasion, suszonych owoców i miodu. Produkty Lestello mają tak bogatą ofertę, że każdy z pewnością znajdzie coś dla siebie.


Składniki:

- 1 szklanka płatków owsianych
- 3/4 szklanki kaszy kuskus
- 1/4 szklanki pestek słonecznika
- 1/4 szklanki pestek dyni
- 1/2 szklanki jagód goi
- 1/2 szklanki żurawiny
- 1/4 szklanki wiórków kokosowych
- 10 dag suszonej moreli
- garść orzechów włoskich
- 1/2 szklanki miodu
- 1/2 szklanki melasy
- 1 pomarańcza
- 3 łyżki oleju rzepakowego




Wykonanie krok po kroku...


1. Na patelni rozgrzewamy olej, wsypujemy płatki owsiane i kaszę, prażymy kilka minut na złoty kolor intensywnie mieszając, aby nie przypalić składników. Po uprażeniu przesypujemy do miski.

2. Morele i orzechy drobno kroimy. Do płatków i kaszy wsypujemy nasiona, bakalie i wiórki, mieszamy.

3. Pomarańcze sparzyć wrzątkiem i osuszyć. W małym rondlu łączymy ze sobą miód, melasę, startą skórkę z pomarańczy i wyciśnięty z niej sok, lekko podgrzewamy i przelewamy do reszty składników, dokładnie mieszamy. 

4. Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy naszą mieszankę, z góry lekko uciskamy i wyrównujemy dłonią. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 175 C na ok. 30-40 minut. Gotową wystudzoną granolę przekładamy do słoja i szczenie zamykamy, może ją tak trzymać kilka tygodni.

U mnie bardzo często jest łączona z jogurtem naturalnym i świeżymi owocami, jest tez świetnym dodatkiem do owsianki.




0 komentarze :