Schab z grzybami


Jeśli nie macie jeszcze pomysłu co przygotować na świąteczny lub noworoczny obiad, to już śpieszę Wam z pomocą. Danie bardzo proste, a co za tym idzie smak niebiański!. Wykorzystałam moje zamrożone prawdziwki zebrane latem i jesienią, a do tego solidny kawał schabu z kością i ryż....niebo w gębie...


Mięso:

- 4 plastry schabu z kością
- sól
- pieprz
- smalec do smażenia

Grzyby:

- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- olej 
- sól

Dodatkowo:

- ryż, kasza lub ziemniaki
- świeży koperek

1. Schab lekko rozbijamy tłuczkiem, oprószamy sola i pierzem, obsmażamy na gorącym tłuszczu z obu stron.

2. Na małej patelni rozgrzewamy olej i blanszujemy drobno pokrojoną cebulę i czosnek, dodajemy grzyby, przyprawiamy do smaku solą i razem smażymy.

3. Na talerze nakładamy warstwę ryżu, przykrywamy go mięsem, dekorujemy koperkiem i na wierzch nakładamy 2 - 3 łyżki grzybów, a do tego proponuję kieliszek dobrego wina....


0 komentarze :