Szakszuka


Szakszuka czyli jaja w sosie pomidorowo - paprykowym o ostrości jaką lubicie, którą dawkujecie sobie poprzez dodanie papryczki chili. Danie śniadaniowe rodem z tunezyjskiej i izraelskiej kuchni, które sprawi, że dzień zaczniecie z dużą dawką energii.

Składniki:

- 1 puszka krojonych pomidorów w sosie
- 1 czerwona papryka
- 3 jaja
- 3 ząbki czosnku
- 2 cebule
- papryka chili, kawałek 2 cm do łagodnej wersji
- olej
- zielona część cebuli dymki lub natka pietruszki
- sól
- pieprz
- zatar do posypania

Przyprawy dobrej jakości znajdziecie na www.Skworcu.com.pl.

1. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na złoty kolor cebulę oraz czosnek. Następnie dodajemy puszkę pomidorów, paprykę chili i zwykłą paprykę pokrojoną w paski. Dusimy kilka minut, doprawiamy solą i pieprzem. 

2.W sosie pomidorowym robimy 3 wgłębienia i wbijamy jajka, oprószamy solą i zatarem, przykrywamy pokrywka i smażymy na średnim ogniu do czasu aż białko się zetnie. Wierzch szakszuki posypujemy drobno pokrojoną zieloną cebulką.







0 komentarze :