Szybki jabłecznik


Moi Kochani przepis doskonały dla tych co ciągle są w biegu, bardzo szybkie i pyszne ciasto po brzegi wypełnione jabłkami, oczywiście polecam kupić szarą ranetę, bo ma wyśmienity smak do wypieków ciast.

Składniki:

- 9 średnich, równych jabłek
- 25 dag margaryny
- 3 szklanki mąki
- 3 łyżki cukru pudru
- 3 łyżki kwaśnej gęstej śmietany
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 jajko

Do posypania jabłek:

- mielony cynamon, goździki i cukier kryształ

Dodatki i przyprawy znajdziecie na www.Skworcu.com.pl

Dodatkowo:

- cukier puder lub lukier

1. Z podanych składników zagniatamy elastyczne ciasto i dzielimy na połowę.


2. Jabłka obieramy, dzielimy na połówki i wycinamy gniazda nasienne. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, wałkujemy jedną część ciasta i wykładamy nią spód, następnie układamy połówki jabłek, posypujemy je cukrem, goździkami i cynamonem. Wierzch przykrywamy drugą częścią ciasta, boki zlepiamy ze sobą, a wierzch nakłuwamy widelcem aby jabłka mogły odparować podczas pieczenia.






3. Ciasto pieczemy 180 C. przez ok. 40-50 minut, aż będzie rumiane. Gorący jabłecznik oprószamy cukrem pudrem lub polewamy lukrem.




5 komentarzy :

  1. Genialny.
    Na pewno zrobię swojej rodzince.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto jest bez żadnej margaryny, masła, oleju? I to się zagniecie? tylko śmietana?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kurczę faktycznie nie napisałam, już poprawiam 25 dag margaryny, dziękuję za czujność:)

      Usuń