Drożdżówki z rabarbarem i budyniem


Trochę mnie tu mało w ostatnim czasie, ale Wy mi przecież wybaczycie :). Nie wiem czy już wiecie ale sezon rabarbarowy właśnie wystartował i mam tu dla Was zielone pyszne drożdżówki z budyniem, kruszonką i rabarbarem. Z pozdrowieniami dla kobietki, która ma magiczny ogród z takimi darami natury :).

Przepis podaje na 10 sztuk.

Ciasto drożdżowe:

- 1/2 kg mąki pszennej, u mnie typ 500
- 3/4 szklanki ciepłego mleka
- 4 dag świeżych drożdży
- 10 dag roztopionego masła
- 1 jajko
- 3/4 szklanki cukru
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki mielonej wanilii

1. W mleku rozpuszczamy drożdże z jedną łyżeczką cukru, odstawiamy na ok. 10-15 minut, aby drożdże zaczęły pracować. Masło rozpuszczamy i ostawiamy do lekkiego przestudzenia. Jajko roztrzepujemy widelcem.

2. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól i wanilię, mieszamy. Dodajemy resztę składników i zagniatamy miękkie i elastyczne ciasto, miskę szczelnie przykrywamy folią do żywności i odstawiamy na 45-60 minut aby podwoiło swoją objętość. 

3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 10 części, każdą część formujemy na kulę. Następnie spłaszczamy je dłonią robiąc szeroki dołek do którego obficie nakładamy budyń i rabarbar. Wierzch posypujemy kruszonką i układamy na formach wyłożonych papierem do pieczenia, odstawiamy do ponownego wyrośnięcia ok. 30 minut. Czas pieczenia ok. 25-30 minut w temperaturze 190 C, aż wierzch i spód będą rumiane.

Rabarbar:

- 5 łodyg rabarbaru, ok 50 dag
- 2 łyżki cukru

1. Rabarbar kroimy na drobne kawałki, posypujemy cukrem i doprowadzamy do wrzenia, gotujemy aż zacznie się rozpadać, a następnie przekładamy na masę budyniową.

Budyń waniliowy:

- 1 i 1/2 szklanka mleka
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżeczki esencji waniliowej

Wanilię oraz esencje waniliową dobrej jakości znajdziecie na stronie www.Skworcu.com.pl.

1. Połowę mleka gotujemy z cukrem, masłem i wanilią. W drugiej połowie rozpuszczamy oba rodzaje mąk i wlewamy je do wrzącego mleka. Gotujemy krótko intensywnie mieszając aby się budyń się nie przypalił. Odstawiamy do przestudzenia, wierzch przykrywamy folią do żywności aby nie zrobiła się skorupa. Budyń nakładamy na uformowane ciasto drożdżowe.

Kruszonka:

- 1/2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru
- 8 dag zimnego masła

1. Połączyć składniki i energicznie wyrobić na sypką kruszonkę. Posypać wierzch drożdżówek lekko wcisnąć aby kruszonka nie spadła na boki.






2 komentarze :