Jaglany budyń truskawkowy z kruszonką kukurydzianą



Jak wyglądają Wasze rodzinne śniadania w gronie najbliższych?, bo jeśli nie macie pomysłów czym ich zaskoczyć to mam dla Was kolorową i bardzo zdrową propozycje. Razem z #Lubella przygotowałam śniadanie, które możecie zjeść nie tylko przy stole, ale co ważniejsze możecie je również zabrać na małe i większe wycieczki i delektować się czasem z rodziną na łonie przyrody. 


Przepis podaję na trzy miseczki lub w wersji na wynos na trzy słoiki po ok. 200 ml.

Budyń jaglany:

- 1 szklanka mleka
- 4 łyżki kaszy jaglanej
- 2 łyżki syropu klonowego
- truskawki

1. Kaszę jaglaną przelać gorącą, prawie wrzącą wodą aby pozbawić ją goryczki. Zagotować mleko z kaszą, dodać syrop klonowy, gotować do czasu aż płyn się wchłonie,a kasza rozpadnie. Ostudzić, dodać truskawki i zmiksować na gładką masę.

Kruszonka kakaowo - miodowa:

- 2 szklanki płatków kukurydzianych Lubella Kakao i Miód
- 5 łyżek syropu klonowego

1. Płatki przesypać do miski i rozgnieść drewnianą pałką, dodać syrop klonowy i dobrze wymieszać.

Dodatkowo:

- truskawki
- liście mięty

Składniki układamy warstwowo, budyń - kruszonka kukurydziana - truskawki. Wierzch ozdabiamy świeżą miętą. 

Pamiętajcie o zdrowych i kolorowych śniadaniach każdego dnia!. #odkrywamcomożezboże #mojaalternatywa #zrodzinąnajlepiej








2 komentarze :