Ciasto kokosowe z jagodami


Co roku przybywa na moim blogu przepisów z jagodami bo wiem, że bardzo je lubicie i często po nie sięgacie. Wiem też, że lubicie prosto ale i bardzo smacznie tak więc polecam Wam puszyste ciasto z kokosem, jagodami i kruszonką oczywiście.




Przepis podaję na formę o wymiarach 25x25 cm.

Składniki na ciasto:

- 3 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki wiórków kokosowych
- 3/4 szklanki cukru
- 1 szklanka oleju
- 1/2 szklanka mleka
- 5 jaj
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki esencji waniliowej
- szczypta soli

Dodatkowo:

- 2 szklanki jagód, ok. 1/2 litra

Kruszonka:

- 3 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki kokosu

1. Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ucieramy na puszystą masę z cukrem i wanilią. Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, olej, mleko oraz wiórki kokosowe, miksujemy do połączenia się składników. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, łączymy z ciastem i delikatnie mieszamy łyżką, aż powstanie gładka masa. Formę wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy ciasto.

2. Na wierzch ciasta równomiernie rozkładamy jagody.

3. Łączymy ze sobą składniki na kruszonkę, po ich połączeniu gdy zrobią się grudki rozsypujemy ją na jagodach.

4. Piekarnik rozgrzewamy do 180 C, czas pieczenia 1 godzina.




2 komentarze :