Zupa z pieczonej dyni z warzywami


Zupa z pieczonych warzyw chyba najbardziej oddaje jesienny nastrój. Reklamować jej wiele nie muszę, bo jest wyśmienita, ale Wy żeby jej spróbować sami musicie poświęcić kilka chwil na jej przygotowanie. Jest tylko jedna trudność, a mianowicie trzeba się oprzeć warzywom zaraz po upieczeniu i w całości ich nie zjeść, żeby coś jednak zostało na zupę.

Składniki:

- 1,2 kg do 1,5 kg dyni, ja używam piżmowej, bo jej smak najbardziej mi odpowiada
- 5 pomidorów
- 2 cebule
- 5 ząbków czosnku
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki w proszku
- 1/2 łyżeczki ostrej wędzonej papryki w proszku
- kumin, sól i pieprz do smaku
- 1 litr wywary warzywnego

W dobrej jakości przyprawy zaopatrzcie się na www.Skworcu.com.pl



1. Warzywa zostawiamy w łupinach, kroimy na połówki lub na ćwiartki i układamy na blaszce. Pieczemy je w piekarniku przez ok. 40 minut w temperaturze 200 C, pod koniec włączam grzałkę z góry aby ładnie je przyrumienić. 

2. Wywar warzywny zostawiamy z całą jego zawartością warzyw na których się gotował i dodajemy oczywiście wszystkie upieczone na blaszce warzywa. Z pomidorów wycinam tylko zielone twarde części, a czosnek i cebulę pozbawiam łupiny. Dynie zostawiłam z łupą, bo piżmowa ma cienką i delikatną, być może z tych twardych egzemplarzy będziecie musieli ją delikatnie ściągnąć.

3. Kiedy wszystko trafi do wspólnego garnka blendujemy warzywa z wywarem na gładki krem. Dodajemy przyprawy do smaku, doprowadzamy do wrzenia i chwilę razem gotujemy. 

Smak obłędny!!!.

Podając zupę można na wierzch dodać łyżkę słodkiej śmietanki lub oliwę z oliwek.

Jeśli lubicie pikantne smaki, podkręćcie smak zupy ajwarem lub chili. 

0 komentarze :