Dyniowe naleśniki z twarogiem i szpinakiem



Największym naleśnikarzem w Naszym domu jest mój syn i pora się przyznać, że uczeń przerósł mistrza. W mojej głowie urodził się pomysł na dyniowe ciasto naleśnikowe i po kilku nie trafionych testach powstała mieszanka dyniowa z której wypiekały się piękne kolorowe naleśniki, z małą ilością mąki, papką dyniową i kurkumą. Jemy oczami, a nasz talerz jest kolorowy i zdrowy, a co najważniejsze młode pokolenie pracowało w kuchni ze mną i to twórczo!. 


Idealne rozwiązanie na szybki lunch w pracy, w szkole czy na uczelni, na zimno idealna - zdrowa przekąska!.

Ciasto na ok. 12 sztuk:

- 1/4 dyni piżmowej, ok. 20-25 dag
- 3 szklanki wody
- mąka pszenna - ile zabierze ciasto
- 2 jaja
- 2 łyżeczki mielonej kurkumy
- 1/2 łyżeczki soli
- 3 łyżki oleju

Twaróg:

- 25 dag sera białego
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 mała cebula
- sól
- pieprz

Dodatkowo:

- szpinak

1. Dynie kroimy w kostkę, gotujemy ją 1 szklance wody. Gdy po kilku minutach zmięknie miksujemy ją blenderem na gładką masę i odstawiamy do wystudzenia. Dolewamy pozostałą wodę, aby szybko się wystudziła, ( jeśli macie wodę gazowaną to można jej użyć zamiast zwykłej ). 

2. Do zimnej mieszanki dodajemy jaja, olej i przyprawy, miksujemy jak zwykłe ciasto na naleśniki dosypując mąkę aż powstanie konsystencja gęstej śmietany. Pieczemy naleśniki.

3. Twaróg rozgniatamy widelcem, łączymy z drobno pokrojoną cebulą, śmietaną i przyprawami. Mieszamy i smarujemy środek naleśnika, układamy kilka listków szpinaku i zwijamy. 






4 komentarze :