Krajanka piernikowa


Pierniki w różnych odsłonach to nieodłączny element Świąt Bożego Narodzenia. Krajankę piernikową można zrobić kilka dni wcześniej i zamknąć w słoju lub w puszce z łupiną jabłka aby ciasto skruszało i stało się jeszcze bardziej aromatyczne.

Składniki podaję na dużą blachę 36x24 cm.

Ciasto:

- 3 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanki miodu
- 1/2 kostki masła
- 1 jajko
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 opakowanie przyprawy do piernika

Dodatkowo:

- skórka z 2 pomarańczy
- 3 łyżki cukru
- 1/2 szklanki wody

Oraz:

- słoik domowej konfitury lub powideł śliwkowych

Lukier:

- 1 szklanka cukru pudru
- 3 do 5 łyżek nalewki domowej roboty

Jak wykonać:

1. Zaczynamy od wyparzenia pomarańczy, a następnie ostrym nożem ścinamy skórkę, bez białej części. Kroimy ją na drobne paski lub kostkę. Rozgrzewamy patelnię, karmelizujemy cukier i wrzucamy skórkę, a następnie małymi porcjami podlewamy wodą. Skórkę smażymy na małym ogniu do czasu aż woda prawie zupełnie odparuje. Odstawiamy do przestudzenia.



2. Miód, masło i cukier podgrzewamy, nie gotujemy. Dodajemy przyprawy i mieszamy, następnie dodajemy mąkę, skórkę pomarańczową i zagniatamy ciasto, będzie miękkie, elastyczne i ciepłe. Ciasto dzielimy na dwie części i każdą z nich wałkujemy na prostokąt wielkości przygotowanej blachy.

3. Formę wykładamy papierem do pieczenia i przedkładamy pierwszą część ciasta, następnie smarujemy je konfiturą lub powidłami, a wierzch przykrywamy drugą częścią rozwałkowanego ciasta i sklejamy boki. Czas pieczenia 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 C.

Praca w kuchni z akcesoriami Ambition bardzo ułatwia i usprawnia przygotowanie naszych codziennych i odświętnych posiłków !.

4. Po wyjęciu krajanki z piekarnika przekładamy ją na kratkę kuchenną i jeszcze gorącą polewamy lukrem, odstawiamy ciasto do zupełnego wystudzenia.



5. Gdy ciasto wystygnie kroimy je w kostkę i układamy w przygotowanej puszce lub dużym słoju. Po kilku dniach krajanka zupełnie zmięknie, jeśli oczywiście wcześniej jej nie zjecie.

Dla moich czytelników na hasło AMBITION-GOTOWANIE w sklepie Dajar otrzymacie 10% zniżki na produkty Ambition. Oferta ważna do 31.12.2017 r.





0 komentarze :