Sernik krówkowy z polewą truskawkową



Jeśli jeszcze nie macie sprecyzowanych planów jakie ciasto przygotować na świąteczny stół to mam dla Was bardzo apetyczną propozycję, a do tego szybką do zrobienia. Lekki i rozpływający się w ustach przekładany sernik krówkowy z truskawkową polewą.


Przepis podaję na blachę o wymiarach 25x25 cm.

Ciasto ciemne:

- 6 dużych jaj
- 20 dag cukru
- 12 dag mąki pszennej
- 12 dag mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki naturalnego kakao
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
- 4 łyżki oleju
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

1. Do dużej miski wbijamy białka i ubijamy je na sztywną pianę, dodajemy cukier i nadal miksujemy, następnie łączymy z żółtkami. Mieszamy ze sobą oba rodzaje mąk, kakao oraz proszek do pieczenia i przesiewamy do miski z białkami, dodajemy również śmietanę i olej, miksujemy na małych obrotach. Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym do 175 C piekarniku przez ok. 35-40 minut. Po wystudzeniu przekrawamy blat na połowę.

Masa:

- 1 kg sera mielonego w wiaderku
- 1 puszka kajmaku krówkowego 400g
- 3 łyżki żelatyny
- 1/2 szklanki gorącej wody 

1. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, a następnie odstawiamy ją aby przestygła. Ser miksujemy z kajmakiem do połączenia składników, a potem dodajemy przestudzoną żelatynę. Masą przekładamy ciasto w dwóch poziomach.

Dodatkowo:

- 1 słoik dżemu lub konfitury truskawkowej 
- 1 galaretka truskawkowa
- 1/3 szklanka wody

1. Dżem łączymy z wodą i doprowadzamy do wrzenia, dodajemy suchą galaretkę, mieszamy do jej rozpuszczenia i studzimy. Gdy zacznie tężeć wylewamy polewę na wierzch ciasta. Odstawiamy ciasto na kilka godzin w chłodne miejsce.




3 komentarze :