Śledzie w śmietanie z koperkiem




Ryby podczas Świąt Bożego Narodzenia często goszczą na naszych stołach. Z chęcią sięgamy po śledzika w różnych wydaniach i z pewnością i na moim stole ich nie zabraknie. Bardzo proste połączenie śledzia i sosu koperkowego poleca się na Świąteczny stół.

Składniki:

- 1/2 kg filetów śledziowych 

Sos:

- 6 łyżek majonezu
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 2 łyżki oleju rzepakowego SemCo
- 1 czerwona cebula
- 2 ząbki czosnku
- koper
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1/2 łyżeczki soku z cytryny
- sól
- pieprz

1. Ryby moczymy w zimnej wodzie przez całą noc, odlewamy wodę i kroimy je na plastry.

2. Drobno kroję cebulę, czosnek oraz koper. Łącze ze sobą wszystkie składniki na sos, mieszam i polewam ryby ułożone na półmisku. Wierzch posypuję dodatkowo koperkiem i cebulą, odstawiam w chłodne miejsce na 2-3 godziny przed podaniem.




0 komentarze :