Chleb Trzech Króli



Święto Trzech Króli to dzień, w którym w Hiszpanii wręcza się bożonarodzeniowe prezenty. To tego dnia, według podań, trzej mędrcy ze Wschodu przybyli do Betlejem z podarunkami. Na tę okazję wypieka się specjalny, dekoracyjny chleb. Zgodnie z tradycją, powinna być w nim zapieczona srebrna moneta, porcelanowa figurka lub suszone ziarno fasoli, a szczęśliwy znalazca jest ogłaszany królem. 

Składniki:

- 45 dag mąki pszennej
- 6 łyżek cukru
- 1/2 łyżeczka soli
- 3 dag drożdży
- 8 dag masła
- 2/3 szklanki ciepłej wody pól na pół z mlekiem
- skórka otarta z cytryny i pomarańczy
- 1 łyżka koniaku lub brandy
- 2 jajka + 1 żółtko

Dodatkowo:

- bakalie do ozdoby, ( morele, orzechy, żurawina, migdały, figi, daktyle )
- 1 białko do posmarowania

Bakalie i dodatki znajdziecie u sprawdzonego sprzedawcy www.Skworcu.com.pl.


1. Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z wodą z dodatkiem łyżeczki cukru i odstawić na kilka minut aby drożdże rozpoczęły fermentację. Masło utrzeć z cukrem. W misce połączyć ze sobą suche składniki, jajka oraz skórkę otartą z cytryny i pomarańczy.

2. Wszystkie składniki zagnieść na elastyczne ciasto, zakryć szczelnie folią do żywności odstawić na ok. 90-120 minut aby podwoiło swoją objętość. Po tym czasie zagnieść ponownie, cienko rozwałkować na prostokąt, zwinąć w rulon i utworzyć wieniec, połączyć ze sobą i odstawić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Nakryć folią do żywności i ponownie odstawić na 2 godziny aby wyrosło.

3. Po tym czasie wieniec wysmarować roztrzepanym białkiem i ozdobić bakaliami wciskając je w ciasto. Piekarnik rozgrzać do 190 C i piec ok. 30-35 minut. Po wyjęciu odstawić na kratkę kuchenną aby odparowało.

Źródło przepisu " Encyklopedia chleba".



2 komentarze :