Pierś z kaczki w winie i pomarańczach



Tak tylko na smak mi się dostało, bo  jak zawsze kaczki w pomarańczach jest za mało. Pierś z kaczki będzie idealną przekąską do czerwonego wina lub wykwintnym mięsem na uroczysty obiad czy kolację. W marynacie przebywa 24 godziny więc aromat wina jest kluczowy dla jej smaku, polecam dobre domowe wina do marynaty!.

Za każdym razem mięso będzie miało nieco inny smak w zależności od jakości wina i gatunku jabłek oraz pomarańczy.


Składniki:

- 2 piersi z kaczki
- sok z 1 pomarańczy
- 1 szklanka czerwonego wina, u mnie porzeczkowe
- 2 łyżki miodu jeśli wino jest wytrawne lub 1 łyżka jeśli wino jest słodkie
- imbir
- gwiazdka anyżu
- laska cynamonu
- 2 ziarna kardamonu
- sól
- pieprz

Dodatkowo:

- 1 pomarańcza
- 1 jabłko
- olej

Po przyprawy i dodatki zapraszam na stronę www.Skworcu.com.pl.

1. Filety myjemy i osuszamy, nacinamy skórkę, uważając aby nie uszkodzić mięsa, oprószamy solą i pieprzem. W pojemniku mieszamy ze sobą wino z miodem, sok z pomarańczy, przyprawy oraz parę plastrów świeżego imbiru. Wkładamy mięso i zostawiamy je na dobę lub na noc.

2. Na drugi dzień mięso wyciągamy i obsmażamy na patelni po 3 minuty z każdej strony. Następnie wkładamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy pokrojoną w ćwiartki pomarańcze i jabłko, można podlać trochę winem. Pieczemy ok. 60 minut w 140 C.




0 komentarze :