God Food, coco curry z dynią hokkaido


Książka trochę bardziej o życiu niż o jedzeniu, ale patrząc na to z drogiej strony jedzenie jest naszym życiem więc krąg się zamyka. 

Dużo w niej ludzi, tych bliskich, tych których często powinniśmy mieć blisko siebie, często w gonitwie za materialną stroną naszego życia zapominamy, że najważniejsze to budować relacje z innymi, Tu i Teraz..

Najłatwiej jest to robić podczas wspólnego przygotowywania potraw i jedzenia przy jednym stole, tworzą się więzi, rodzą się nowe emocje.

GOD FOOD to zbiór wielobarwnej żywności roślinnej, podanej z prostotą jak również w wyrafinowany sposób. Ta poradnik który inspiruje jak prosto i łatwo wnieść trochę egzotyki w naszych domach.

Zapraszam i polecam, a poniżej zdradzę Wam dwa przepisy z książki.


Coco curry z dynią hokkaido.

Składniki:

- 4 szklanki dyni hokkaido pokrojonej w kostkę
- 5 łyżek oleju
- 1 szklanka drobno pokrojonej cebuli
- 1 łyżeczka czarnej gorczycuy
- 2 łyżeczki drobno pokrojonego czosnku
- 2 łyżeczki świeżego pokrojonego imbiru
-3 łyżki curry
- 1 i 1/ szklanki pokrojonych pomidorów
- 1 i 1/2 szklanki mleka kokosowego
- 1 szklanka wody
- garść posiekanej kolendry
- 1 szklanka uprażonych orzechów nerkowca

Przygotowanie:

1. Dynię wymieszaj z olejem, połóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i upiecz na złoto w piekarniku rozgrzanym do 200 C. 

2. W większym garnku rozgrzej olej i przesmaż cebulę. Dodaj gorczycę, czosnek, imbir, curry i sól. Smaż 7 minut.

3. Dodaj pomidory, mleko kokosowe i wodę. Gotuj na wolnym ogniu około 15 minut. Dodaj pieczoną dynię i pogotuj jeszcze 5 minut. Na koniec dodaj kolendrę.




Róże ziemniaczane.

Składniki:

- 1 kg obranych ziemniaków
- 1/2 szklanki oleju kokosowego
- 2 łyżeczki mieszanki przypraw jakie lubicie ( dodałam paprykę wędzoną, sól himalajską, majeranek i tymianek)

Wykonanie:

1. Formę do pieczenia muffinów wyłóż paskami papieru.

2. Piekarnik rozgrzej do 200 C. Obrane ziemniaki bardzo cienko pokrój, a następnie namocz je w wodzie przez 10 minut. Odsącz, osusz.

3. Ziemniaki przełóż do miski, dodaj olej i przyprawy, wymieszaj dokładnie. Formuj róże i układaj w formach.

4. Piecz ok. 40 minut w 180 C. 








0 komentarze :