Jaglanka z pomarańczami i mlekiem kokosowym


Jaglanka zawsze dobra na początek dnia, bo jest zdrowa, pyszna i mocno owocowa, syci tak, że do południa nie musimy nic podjadać!. Poza tym uwielbiam jeść oczami, lubię ładnie podane dania, a podawanie jaglanek z owocami to z całą pewnością uczta dla oczu i podniebienia...

Składniki na jedną porcję:

- 1/2 szklanki kaszy jaglanej
- 1 szklanka wody
- 1/2 szklanki mleczka kokosowego
- 1 pomarańcza
- 1 kiwi
- sezam do posypania lub orzechy
- szczypta soli

1. Kaszę przelać wrzątkiem, żeby pozbyć się goryczki. Do rondla wlać szklankę wody, dodać sól i kaszę, gotować na małym ogniu do czasu aż prawie całkiem wchłonie wodę. Dodać mleczko kokosowe oraz sok z połowy pomarańczy, zamieszać, gotować 2 minuty, odstawić, przykryć i pozostawić żeby spokojnie doszła.

2. Kaszę nakładać na miseczkę z plastrami pomarańczy i kiwi, wierzch posypać sezamem lub orzechami.





0 komentarze :