Kostka kawosza


Przyjemność z picia kawy w towarzystwie dobrego ciasta jest absolutnie niezaprzeczalna...

Ciasto z mocno kawową aromatyczną nutą...

Składniki podaję na dużą blaszkę 40x25 cm.

Ciasto ciemne:

- 8 jaj
- 25 dag cukru
- 15 dag mąki pszennej
- 5 dag naturalnego kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

1. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i nadal miksujemy. Następnie dodajemy jajka, mieszamy, przesiewamy mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia, mieszamy na wolnych obrotach do połączenia się składników

2. Piekarnik rozgrzewamy do 190 C. Formę wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 45-50 minut. Po upieczeniu przekładamy na kratkę kuchenną aby odparowało, gdy wystygnie przekrawamy na dwa blaty.

Ciasto kokosowe:

- 20 dag wiórek kokosowych
- 5 białek
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

1. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i nadal miksujemy. Następnie dodajemy kokos i proszek do pieczenia, mieszamy.


2. Piekarnik rozgrzewamy do 175 C. Formę wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 40 minut. Po upieczeniu przekładamy ciasto na kratkę kuchenną do odparowania.

Masa kawowa:

- 5 żółtek
- mielona wanilia lub cukier waniliowy
- 3 łyżki mąki pszennej
- budyń waniliowy lub śmietankowy
- 2 szklanki mleka
- 3/4 szklanki cukru
- 25 dag masła
- 4 do 5 kopiastych łyżek sypkiej kawy rozpuszczalnej, ja użyłam kawy maliny w białej czekoladzie od www. Skworcu.com.pl

1. Mleko, cukier, budyń, mąkę, wanilię i żółtka zmieszać i ugotować budyń. Wystudzić. Masło utrzeć na puch, dodać kawę, dokładnie wymieszać i dodawać stopniowo wystudzony budyń. Przełożyć ciasto.


0 komentarze :