Polędwiczka duszona w młodej kapuście


Sezon na młoda kapustę trwa w najlepsze. Trwa krótko więc warto z niego korzystać. Delikatne mięso z wieprzowej polędwiczki duszone w młodej kapuście smakuje wyśmienicie.

Danie szybkie, proste i jednogarnkowe.

Składniki dla 4 osób.

- 1 polędwiczka wieprzowa
- 1 główka młodej kapusty 
- 1 duża czerwona cebula
- olej
- sól wędzona dla intensywności smaku, bardzo dobrej jakości jest dostępna na www.Skworcu.com.pl
- pieprz

1. W dużym rondlu rozgrzewamy olej i obsmażamy z każdej strony polędwiczkę. Dodajemy również cebulę pokrojoną w kostkę żeby ją z blanszować.

2. Kapustę kroimy, przekładamy do garnka, dodajemy sól, podlewamy wodą i dusimy razem z mięsem. Pod koniec doprawiamy pieprzem. Czas duszenia ok. 30 minut pod przykryciem. 

3. Polędwiczkę kroimy w plastry , mieszamy z kapustą i podajemy z ziemniakami lub pieczywem.




0 komentarze :