Krokodyle oczy

Efektowne ciasto, które wymaga odrobinę więcej czasu, jeśli chcemy uzyskać zjawiskowe Krokodyle Oczy :).

 

Ciasto 1; 

Składniki;

  • 1/2 kg mąki pszennej 

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 

  • 1/2 łyżeczka amoniaku

  • 25 dag margaryny 

  • 4 żółtka

  • 1 szklanka cukru pudru

  • 2 łyżeczki kakao

  • słoik powideł lub marmolady

Margarynę posiekać z mąką, dodając roztrzepane żółtka z cukrem pudrem, proszek do pieczenia i amoniak. Zarobić ciasto (jeżeli jest za suche, można dodać 2-3 łyżki kwaśnej śmietany). Ciasto podzielić na 2 części. Jedną cześć rozwałkować na blaszkę, posmarować powidłami. Do drugiej części dodać kakao i zarobić. Uformować z ciemnego ciasta 32 kulki, do każdej włożyć wiśnie lub inne owoce, lub kawałek twardej marmolady. Rozłożyć równo kulki na powidłach w rzędach 4 na 8 sztuk. Upiec ciasto w tem. 180C przez ok 1 godzinę.

Ciasto 2;

Jasny biszkopt;

  • 6 jaj

  • 1 szklanka cukru

  • 1 szklanka mąki 

  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywno, dodać żółtka i cukier. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i lekko wymieszać. Wylać na blachę i piec w tem 175C ok 30-40 minut.

Krem;

Składniki;

  • 1/2 litra mleka 

  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

  • 2 łyżki mąki pszennej

  • 1/2 szklanki cukru kryształu

  • 25 dag masła

W 1/2 szklanki mleka roztrzepać mąkę ziemniaczaną i pszenną, resztę mleka zagotować z cukrem, dodać roztrzepaną mąkę. Ugotować budyń. Masło utrzeć, dodając przestudzony budyń.

 

Przełożenie ciasta;

Ciasto 1- krem - ciasto2 (biszkopt) - polewa.

 

źródło ,,ciasta Anastazji,,

0 komentarze :