Efektowne ciasto, które wymaga odrobinę więcej czasu, jeśli chcemy uzyskać zjawiskowe Krokodyle Oczy :).
Ciasto 1;
Składniki;
1/2 kg mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczka amoniaku
25 dag margaryny
4 żółtka
1 szklanka cukru pudru
2 łyżeczki kakao
słoik powideł lub marmolady
Margarynę posiekać z mąką, dodając roztrzepane żółtka z cukrem pudrem, proszek do pieczenia i amoniak. Zarobić ciasto (jeżeli jest za suche, można dodać 2-3 łyżki kwaśnej śmietany). Ciasto podzielić na 2 części. Jedną cześć rozwałkować na blaszkę, posmarować powidłami. Do drugiej części dodać kakao i zarobić. Uformować z ciemnego ciasta 32 kulki, do każdej włożyć wiśnie lub inne owoce, lub kawałek twardej marmolady. Rozłożyć równo kulki na powidłach w rzędach 4 na 8 sztuk. Upiec ciasto w tem. 180C przez ok 1 godzinę.
Ciasto 2;
Jasny biszkopt;
6 jaj
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywno, dodać żółtka i cukier. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i lekko wymieszać. Wylać na blachę i piec w tem 175C ok 30-40 minut.
Krem;
Składniki;
1/2 litra mleka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru kryształu
25 dag masła
W 1/2 szklanki mleka roztrzepać mąkę ziemniaczaną i pszenną, resztę mleka zagotować z cukrem, dodać roztrzepaną mąkę. Ugotować budyń. Masło utrzeć, dodając przestudzony budyń.
Przełożenie ciasta;
0 komentarze :