Toffi… w domowym wydaniu



Domowe toffi jest łatwe i proste do zrobienia, potrzebujemy 30-40 minut na zamianę kremówki i cukru na pyszne cukierki.Wypróbujcie! dzieciaki będą miały super frajdę…i dorośli również !

Składniki ;

  • 2 szklanki  litra śmietany kremówki 30 %
  • Laska wanilii do starcia
  • Pół kostki dobrego masła
  • 2do 4 łyżek wody
  • Chipsy kokosowe do ozdoby 



Wykonanie ; 

Tłuszcz roztapiamy, podlewamy wodą, ścieramy na drobnej tarce wanilię.Dodajemy śmietankę i cukier. Od czasu aż zacznie się gotować trzeba mieszać i pilnować, bo łatwo przypalić. Kiedy zacznie gęstnieć i zmieniać kolor na lekko brązowy to znak, że nasze toffi jest już gotowe, wystarczy wtedy jeszcze 3-4 minuty, aby dobrze zgęstniało i gotowe. Ja czasem robię kilka cukierków w foremkach do wykrawania ciasteczek, a resztę wylewam do płaskiego naczynia żaroodpornego i odstawiam do ostygnięcia.
Dobrej zabawy ….

3 komentarze :

  1. Mniami, takie domowe krówki to niebo w buzi :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kurcze rewelacja, bardzo mi się podoba ten przepis ;)
    www.basinepichcenie.blox.pl

    OdpowiedzUsuń