Wyśmienite ciasto na każdą okazję
Składniki:
- 30 dag maku
- 1 kostka margaryny
- 45 dag cukru pudru
- 60 dag jabłek
- 9 jaj
- 9 łyżek kaszy manny
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka orzechów włoskich krojonych
- 10 dag rodzynek
Wykonanie:
Na grubej tarce zetrzeć jabłka, mak sparzyć i zemleć (lub kupić gotową masę makową). Margarynę utrzeć z cukrem. Dodać żółtka, mak i utarte na grubej tarce jabłka.Ubić pianę (bardzo dobrze na twardo, bo inaczej zamoknie spód ciasta!), dodać kasze mannę i pozostałe składniki, lekko przemieszać. Piec w nagrzanym piekarniku w tem 180 c przez 50 min. Po upieczeniu można polać polewą.
źródło „Ciasta Anastazji”
0 komentarze :