Makowiec Japoński z jabłkami


Wyśmienite ciasto na każdą okazję

Składniki:

  • 30 dag maku
  • 1 kostka margaryny
  • 45 dag cukru pudru
  • 60 dag jabłek
  • 9 jaj
  • 9 łyżek kaszy manny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka orzechów włoskich krojonych
  • 10 dag rodzynek



Wykonanie:
Na grubej tarce zetrzeć jabłka, mak sparzyć i zemleć (lub kupić gotową masę makową). Margarynę utrzeć z cukrem. Dodać żółtka, mak i utarte na grubej tarce jabłka.Ubić pianę (bardzo dobrze na twardo, bo inaczej zamoknie spód ciasta!), dodać kasze mannę i pozostałe składniki, lekko przemieszać. Piec w nagrzanym piekarniku w tem 180 c przez 50 min. Po upieczeniu można polać polewą.

źródło „Ciasta Anastazji”

0 komentarze :