Szarlotka wschodnia

To nie jest zwykła szarlotka!,napakowana bakaliami!, przepis znaleziony na kilku starych pożółkłych kartkach… pokusiłam się o wypróbowanie... było pysznie...


Składniki na ciasto:

  • 45 dag mąki krupczatki 
  •  15 dag cukru pudru
  • 5 żółtek / 15 dag oliwy

Składniki nadzienia :  
  • 1,2 jabłek, preferuje szarą renetę
  • 20 dag orzechów laskowych
  • 15 dag moreli suszonych lub świeżych
  • 10 dag rodzynek
  • 10 dag fig suszonych lub świeżych
 


Wykonanie ;
Z podanych składników wyrobić ciasto – będzie sypkie,  byle by dobrze wymieszane.Wysypujemy dno blaszki ciastem i lekko ugniatamy i tak do samej góry, ciasto na 4 warstwy jest sypane – wiec trzeba równo podzielić, aby wystarczyło do końca. Bakalie kroimy, jabłka obieramy i szatkujemy na plasterki. Przygotowujemy blaszkę (25 cm x25 cm )– wykładamy papierem do pieczenia i układamy kolejno ….ciasto na dno, 1/3 cześć jabłek i sparzone pokrojone orzechy …sypiemy ciasto – lekko ugniatamy, następnie 1/3 jabłek i rodzynki, znów warstwa surowego ciasta i …1/3 jabłek oraz figi …zasypujemy resztą ciasta i na górze układamy morele i posypujemy cukrem kryształem, (świeże będę lepsze od suszonych ). Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C i piec 1 godzinę Ważne jest aby kroić ciasto po zupełnym ostygnięciu, wtedy składniki pięknie się zespolą.



0 komentarze :