Składniki na ciasto:
- 45 dag mąki krupczatki
- 15 dag cukru pudru
- 5 żółtek / 15 dag oliwy
Składniki nadzienia :
- 1,2 jabłek, preferuje szarą renetę
- 20 dag orzechów laskowych
- 15 dag moreli suszonych lub świeżych
- 10 dag rodzynek
- 10 dag fig suszonych lub świeżych
Wykonanie ;
Z podanych składników wyrobić ciasto
– będzie sypkie, byle by dobrze wymieszane.Wysypujemy dno blaszki ciastem i
lekko ugniatamy i tak do samej góry, ciasto na 4 warstwy jest sypane – wiec trzeba równo podzielić, aby
wystarczyło do końca. Bakalie kroimy, jabłka obieramy i szatkujemy na
plasterki. Przygotowujemy blaszkę (25 cm x25 cm )– wykładamy papierem do
pieczenia i układamy kolejno ….ciasto na dno, 1/3 cześć jabłek i sparzone
pokrojone orzechy …sypiemy ciasto – lekko ugniatamy, następnie 1/3 jabłek i
rodzynki, znów warstwa surowego ciasta i …1/3 jabłek oraz figi …zasypujemy
resztą ciasta i na górze układamy morele i posypujemy cukrem kryształem, (świeże
będę lepsze od suszonych ). Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C i
piec 1 godzinę Ważne jest aby kroić ciasto po zupełnym ostygnięciu, wtedy
składniki pięknie się zespolą.
Wykonanie ;
0 komentarze :