Subtelna, wykwintna, powiedzieć by można doskonała.Delicja w wersji de Lux…. pyszne
ciasto – sprawdziłam dla Was przepis
Biszkopt jasny :
- 6 jaj
- 1 szk cukru
- 1 szk mąki
- łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywno, dodać cukier
i żółtka.Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i lekko wymieszać, wylać na formę do pieczenia.
Piec w tem 175 C ok. 30-40 min.
Placek kokosowy ;
- 6 białek
- 1 szk cukru
- ½ szk suchego maku
- 20 dag kokosu
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Białka ubić na sztywno, dodać
cukier i dalej ubijać. Dodać kokos,
proszek, mąkę i delikatnie wymieszać. Piec w tem 175 C ok. 30-40 min.
Krem;
- 6 żółtek
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 kostka masła lub margaryny
- ½ l mleka
- Cukier waniliowy
- 1 szk cukru
W ½ szklanki mleka roztrzepać żółtka, mąkę pszenną i ziemniaczaną. Resztę mleka zagotować z cukrem, dodać
przygotowany budyń i zagotować. Tłuszcz utrzeć, dodając po 1 łyżce,przestudzony budyń.
Składniki do przełożenia ;
- 2 paczki delicji
- 2 galaretki pomarańczowe
Przełożenie placka ;
Biszkopt, połowa kremu,placek
kokosowy,druga połowa kremu,ciasta delicje- tężejąca galaretka.
Źródło ,,ciasta Anastazji ,,
0 komentarze :