Fanaberia herbatników, amaretto, kajmaku i orzechów ułożona na biszkopcie:)
Ciasto ;
- 5 jaj
- 5 łyżek cukru kryształu
- 5 łyżek mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ubijamy białka na sztywno, dodajemy cukier, żółtka i dokładnie mieszamy. Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i gotową masę wylewamy na okrągłą tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok 40 min w 170 C, ostawić do ostudzenia.
Krem;
- 25 dag masła
- 1 puszka mleka skondensowanego
- 20 dag bakali
Mleko w puszce zalać woda i gotować ok 3 godzin, przestudzić. Masło utrzeć, dodając przestudzone mleko(kajmak), na końcu dodać bakalie.
Dodatki;
- 3-4 paczki herbatników
- 4-5 kieliszków rumu lub amaretto
- pół szklanki mleka
Przełożenie;
Krem włożyć na biszkopt, część herbatników nasączyć amaretto i mlekiem i ułożyć kremie. Odłożyć nie wielką część masy i przylepić herbatniki dookoła ciasta aby nasiąknęły i zrobiły się miękkie. Ciasto odstawić na 3-4 godziny (najlepiej na noc), aby wszystko się zastygło.
Musiało smakować bosko :)
OdpowiedzUsuń