Poezja Amaretto z kajmakiem




Fanaberia herbatników, amaretto, kajmaku i orzechów ułożona na biszkopcie:)
Ciasto ;
  • 5 jaj
  • 5 łyżek cukru kryształu
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ubijamy białka na sztywno, dodajemy cukier, żółtka i dokładnie mieszamy. Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i gotową masę wylewamy na okrągłą tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok 40 min w 170 C, ostawić do ostudzenia.

Krem;
  • 25 dag masła
  • 1 puszka mleka skondensowanego 
  • 20 dag bakali
Mleko w puszce zalać woda i gotować ok 3 godzin, przestudzić. Masło utrzeć, dodając przestudzone mleko(kajmak), na końcu dodać bakalie. 
Dodatki;
  • 3-4 paczki herbatników
  • 4-5 kieliszków rumu lub amaretto
  • pół szklanki mleka
Przełożenie;
Krem włożyć na biszkopt, część herbatników nasączyć amaretto i mlekiem i ułożyć kremie. Odłożyć nie wielką część masy i przylepić herbatniki dookoła ciasta aby nasiąknęły i zrobiły się miękkie. Ciasto odstawić na 3-4 godziny (najlepiej na noc), aby wszystko się zastygło.


 


1 komentarz :