Chleb śliwkowy na miodzie


Wigilijno świąteczny chleb na miodzie, wypełniony suszonymi śliwkami, orzechami włoskimi i bakaliami jakie tylko lubicie. Można go z powodzeniem robić przez cały rok, a tuż przed świętami aż kusi żeby go zrobić:)

Składniki na jedną dużą keksówkę;
  • 40 dag suszonych lub wędzonych śliwek
  • 1/2 litra letniej wody (do zalania śliwek)
  • 75 dag mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżeczka sody oczyszczonej 
  • 200 ml gorącej wody do ciasta
  • sok z połowy cytryny
  • 25 dag miodu płynnego
  • 2 jajka
  • 10 dag orzechów włoskich lub innych bakali



Śliwki  zalej letnią wodą, osącz bardzo dokładnie i posiekaj. Mąkę pszenną, proszek do pieczenia i sodę wymieszaj. W osobnym naczyniu połącz gorącą wodę, sok z cytryny, miód i jajka. Powoli dodawaj suchą mieszankę, stale mieszając, wyrób ciasto. Na koniec dodaj pokrojone orzechy i śliwki. Gotowe, wyrobione ciasto włóż do formy, posyp z wierzchy mąką i piecz godzinę w piekarniku w 170 C. Po upieczeniu przełóż na kuchenną kratkę i odstaw do ostygnięcia.
źródło,,upiecz swój chleb,,
Domowe pieczywo i bułki
Wigilia 2013

2 komentarze :

  1. Dziękuje za dodanie przepisu do akcji Wigilia. Prosze uzupełnij go jeszcze o banerek. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń