Składniki na jedną dużą keksówkę;
- 40 dag suszonych lub wędzonych śliwek
- 1/2 litra letniej wody (do zalania śliwek)
- 75 dag mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżeczka sody oczyszczonej
- 200 ml gorącej wody do ciasta
- sok z połowy cytryny
- 25 dag miodu płynnego
- 2 jajka
- 10 dag orzechów włoskich lub innych bakali
Śliwki zalej letnią wodą, osącz bardzo dokładnie i posiekaj. Mąkę pszenną, proszek do pieczenia i sodę wymieszaj. W osobnym naczyniu połącz gorącą wodę, sok z cytryny, miód i jajka. Powoli dodawaj suchą mieszankę, stale mieszając, wyrób ciasto. Na koniec dodaj pokrojone orzechy i śliwki. Gotowe, wyrobione ciasto włóż do formy, posyp z wierzchy mąką i piecz godzinę w piekarniku w 170 C. Po upieczeniu przełóż na kuchenną kratkę i odstaw do ostygnięcia.
źródło,,upiecz swój chleb,,
Mmm, cudowny :)
OdpowiedzUsuńDziękuje za dodanie przepisu do akcji Wigilia. Prosze uzupełnij go jeszcze o banerek. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń