Składniki;
- 1 sprawiona kaczka, ok 1 1/2 kg
- 3 pomarańcze
- 1 cebula
- 1 szk bulionu drobiowego
- 2 łyżki miodu
- świeże liście melisy
- kilka łyżek oliwy
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- pieprz
- szczypta soli
Mięso umyć, osuszyć, lekko ponakłuwać. Natrzeć oliwą, pieprzem i solą, wstawić na dobę do lodówki. Posiekać cebulę. Wycisnąć sok z jednej pomarańczy, wlać do środka tuszki, dodać cebulę i połowę listków melisy. Otwór przez który wkładaliśmy farsz zaszyć nicią kuchenną. Przełożyć kaczkę nóżkami do góry do żaroodpornego naczynia, podlać bulionem. Jeśli nie robimy całej kaczki możemy ją upiec w rękawie do pieczenia. Piec w tem 200 C przez ok 2 godziny, co jakiś czas polewając mięso sokiem z drugiej pomarańczy rozrobionej z miodem. Po upływie godziny przewrócić kaczkę na drugą stronę. 30 minut przed wyjęciem mięsa z piekarnika obłożyć je listami melisy i pokrojoną w pół plasterki ostatnią pomarańczą. Sos w razie potrzeby zagęścić mąką ziemniaczaną rozrobioną z odrobiną wody, sos podawać razem z kaczką i świeżą pomarańczą.
0 komentarze :