Kaczka w pomarańczach

Sprawdzony przepis na kaczkę w pomarańczach!. Mięso jest kruche i pyszne o delikatnym aromacie, pieczenie jej trzeba zaplanować dzień wcześniej, bo w marynacie powinna spędzić 24 godziny. Polecam.
Składniki;
  •     1 sprawiona kaczka, ok 1 1/2 kg
  •     3 pomarańcze
  •     1 cebula
  •     1 szk bulionu drobiowego
  •     2 łyżki miodu
  •     świeże liście melisy
  •     kilka łyżek oliwy
  •     1 łyżka mąki ziemniaczanej
  •     pieprz
  •     szczypta soli


Mięso umyć, osuszyć, lekko ponakłuwać. Natrzeć oliwą, pieprzem i solą, wstawić na dobę do lodówki. Posiekać cebulę. Wycisnąć sok z jednej pomarańczy, wlać do środka tuszki, dodać cebulę i połowę listków melisy. Otwór przez który wkładaliśmy farsz zaszyć nicią kuchenną. Przełożyć kaczkę nóżkami do góry do żaroodpornego naczynia, podlać bulionem. Jeśli nie robimy całej kaczki możemy ją upiec w rękawie do pieczenia. Piec w tem 200 C przez ok 2 godziny, co jakiś czas polewając mięso sokiem z drugiej pomarańczy rozrobionej z miodem. Po upływie godziny przewrócić kaczkę na drugą stronę. 30 minut przed wyjęciem mięsa z piekarnika obłożyć je listami melisy i pokrojoną w pół plasterki ostatnią pomarańczą. Sos w razie potrzeby zagęścić mąką ziemniaczaną rozrobioną z odrobiną wody, sos podawać razem z kaczką i świeżą pomarańczą.

źródło,,mięsa siostry Marii,,

0 komentarze :